wat beinvloed werkgeluk De GunfactorVerhoger

Wat beïnvloedt werkgeluk binnen je organisatie?

Wat beïnvloedt werkgeluk binnen je organisatie?

Wat beïnvloedt werkgeluk binnen een organisatie? Dat lijkt lastig in de praktijk te brengen, als je niet precies weet wat werkgeluk is. Ook wordt gedacht dat werkgeluk vooral gericht is op de medewerker, maar dat klopt niet helemaal. Een gelukkige relatie komt altijd van twee kanten. Als een organisatie stuurt op werkgeluk van de werknemer, staat daar wel groei en financiële welvaart tegenover. Dus hoe benader je dit begrip vanuit de strategie van de organisatie? 

Het HEART-model (van Heleen Mees en Gea Peper) laat zien hoe je meer werkgeluk creëert en daarmee ook de employee experience verbetert. 

Happy Culture 

In een ‘happy culture’ staan de medewerkers op de eerste plaats. De organisatie heeft haar ‘why’ duidelijk in kaart gebracht en is helder en inspirerend. De medewerkers komen graag hun bed uit om hun dagelijkse werk uit te oefenen. Voor de werknemers onderling voelt het alsof ze deel uitmaken van een community. Ook is er, vanuit de organisatie, aandacht voor individuele medewerkers. Ze mogen zich ontwikkelen en zichzelf zijn. Als de privésituatie daarom vraagt, biedt de organisatie flexibiliteit. We zijn tenslotte allemaal mensen. 

Daarnaast is er ruimte voor een feestje af en toe, zoals een feestelijk welkom voor een nieuwe medewerker of een toffe kwartaalafsluiting. Vooral millennials willen weten wat het grotere plaatje is. Wat zijn de doelen van de organisatie en wat kunnen zij daar aan bijdragen? Door als organisatie de zingeving in je beleid te integreren en levend te houden, trek je de medewerkers aan die zich daarvoor ook willen inzetten en kom je tot duurzame resultaten.

Het voorbeeld van Coolblue

Het bedrijf Coolblue is een goed voorbeeld waar altijd wordt gestreefd naar de ‘happy culture’. Het zit zelfs in hun slogan “alles voor een glimlach”. Je ziet dit ook terug in de communicatie die vanuit de organisatie komt. Het zorgt ervoor dat veel mensen er willen werken. Dit blijkt uit de 3.000 sollicitanten die zich elke maand melden.  

Energiegevende werkplekken

De ‘E’ in HEART staat voor energiegevende werkplekken. De fysieke werkomgeving is meer van invloed op het welzijn dan je denkt. Werk je liever in een saai en muf kantoor? Of breng je liever je dag door in een fris, kleurrijk en energiegevend pand? Vooral de moderne techbedrijven, zoals Google, voorzien de medewerker inhouse van alle gemakken. Je vindt er een koffiebar, een restaurant met gezonde maaltijden en inspirerende vergaderruimtes. De luchtkwaliteit is er uitstekend en de kleuren zijn vooral groen, fris en licht. 

Maar hoe is dat nu voor medewerkers die vanuit huis werken en virtueel vergaderen? De behoefte aan contact blijft ook bij deze medewerkers. Benut regelmatig wel het kantoor als ontmoetingsplek en inspiratiebron. Mees en Peper komen in hun boek met creatieve en praktische tips voor de inrichting van de werkplek die direct en voor zowel grote als kleine organisaties toepasbaar zijn.

Agile leiderschap in een organisatie

Voor de beste employee experience is agile leiderschap een belangrijk punt. Hoe zet jouw manager zijn leidinggevende kwaliteiten in? Agile leiderschap focust zich op de toekomst en deelt de visie van het team of bedrijf met de werknemers. Managers met de juiste skills weten hoe zij hun medewerkers laten bloeien door oog te hebben voor het individu, zij faciliteren in plaats van sturen en dragen bij aan een open en transparante cultuur in de organisatie.


Agile leiderschap is wel iets dat moet ontstaan op directieniveau. De bovenste laag dient het juiste voorbeeld te geven. Uit onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen het geluk van de werknemers en hoe ze de directie beoordelen. Een inspirerende directie weet wat er speelt op de werkvloer, is transparant in waar zij mee bezig is, is zichtbaar en benaderbaar en toont belangstelling en waardering richting alle medewerkers. Neem daarom het leiderschap organisatiebreed onder de loep! Door agile te werken en flexibel te organiseren, verbeter je namelijk de employee experience.

Redesign van de werknemer

Wat betekent ‘Redesign van de werknemer’? Het draait om de reis van de medewerker en de belangrijke momenten in zijn loopbaan. Dit begint al bij het opmerken van de vacaturetekst, de onboarding van de organisatie, de ontwikkeling en doorstroom. Het eindigt letterlijk bij de laatste dag binnen het bedrijf. In dit hele traject kan de werkgever op verschillende ‘touchpoints’ invloed uitoefenen. Hoe jij als organisatie van begin tot eind de medewerker behandelt, bepaalt hoe mensen achteraf over je praten. Breng de employee journey in kaart en kijk op welke momenten deze te optimaliseren valt. Of je nu een kleine of grote organisatie bent, iedereen kan hierin verbeteren. 

Technologie die goed werkt

De technologie, tools en social media die vereist zijn om goed werk te kunnen leveren, zijn van groot belang voor een goede employee journey. Het begint al bij een goed werkende pc en efficiënt ingerichte systemen. Het is ook belangrijk voor medewerkers dat een organisatie goed met klanten communiceert. Gaat dit op een menselijke manier of nemen de chatbots het steeds meer over? Hoe praten externe stakeholders op social media over de organisatie? Een positief geluid draagt op dezelfde wijze bij aan het geluk van de werknemers. 


Verbeteren van werkgeluk? Neem contact op met De Gunfactorverhoger

Wil jij jouw medewerkers zich echt op hun plek laten voelen binnen jouw organisatie en deze volgens het HEART-model op hun behoeften laten aansluiten? Stuur dan ff je telefoonnummer naar: info@degunfactorverhoger.nl   en onze werkgelukdeskundige Dianne Verkerk zal dan contact met je opnemen.





Reactie plaatsen