Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je bezig bent met het vergroten van jouw persoonlijke mogelijkheden door te werken aan je eigen vaardigheden. Tijdens dit proces word je bewust van je eigen kunnen. Het creëert nieuwe inzichten en het verbetert het zicht op wat je in je mars hebt. Hierdoor blijf je leren en ontwikkelen en bereik je sneller jouw persoonlijke doelen thuis en op het werk.

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je bezig bent met het vergroten van jouw persoonlijke mogelijkheden door te werken aan je eigen vaardigheden. Tijdens dit proces word je bewust van je eigen kunnen. Het creëert nieuwe inzichten en het verbetert het zicht op wat je in je mars hebt. Hierdoor blijf je leren en ontwikkelen en bereik je sneller jouw persoonlijke doelen thuis en op het werk.

Persoonlijke ontwikkeling kan op veel gebieden

Persoonlijke ontwikkeling kan op veel gebieden. De GunfactorVerhoger heeft professionals die jou op diverse expertisegebieden kunnen ondersteunen:

  • Talentontwikkeling
  • Loopbaanoriëntatie
  • Sociale en communicatieve vaardigheden
  • Persoonlijk leiderschap
  • Persoonlijke zichtbaarheid
  • Sollicitatievaardigheden

Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten, jij dus ook. Soms is het lastig om je eigen talenten te zien, te benoemen en een plan te maken hoe je ze effectief inzet in je huidige baan of voor een toekomstige baan. Door eerst inzicht te krijgen in je talenten en te ontdekken wat je met je talenten allemaal kunt doen, kun je bepalen welke talenten je nog bewuster wilt gaan inzetten. Ook kun je er voor kiezen om je talent door te ontwikkelen om er nog beter in te worden zodat je onderscheidend vermogen nog zichtbaarder wordt voor je omgeving.

Wanneer je door wilt groeien richting een bepaalde functie kan het ook zijn dat je specifieke talenten nog moet ontwikkelen. 

Talentontwikkeling zorgt ervoor dat je jouw persoonlijke mogelijkheden (op de arbeidsmarkt) vergroot. 

Loopbaanoriëntatie

Met loopbaanoriëntatie krijg je meer inzicht in je kwaliteiten, je vaardigheden, je drijfveren en alles wat je belangrijk vindt om met plezier te werken. Je onderzoekt welke baan het beste past bij jouw persoonlijkheid en je interesses. Een loopbaanoriëntatietraject laat je nadenken over je huidige beroep en over je beroepskeuze voor de toekomst.  Het geeft veel inzichten in of je momenteel nog past op je huidige werkplek of dat er functies zijn die beter bij je passen.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn de vaardigheden die je nodig hebt om goed om te gaan met andere mensen zoals bijvoorbeeld je collega's en klanten. De één vindt het makkelijker dan een ander om voor zichzelf op te komen, vragen te stellen, contacten te leggen, nee te zeggen of om bijvoorbeeld om te gaan met kritiek of feedback. Wanneer je het lastig vindt om bepaalde zaken bespreekbaar te maken of je er tegen aanloopt dat je het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt, kun je je sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Op deze manier krijg je meer zelfvertrouwen, leer je jezelf te accepteren en leer je jezelf op een effectieve manier te uiten bij anderen.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over het hebben van voldoende zelfkennis om met behulp van je eigen kwaliteiten en talenten doelen te realiseren. Dit doe je door jezelf aan te sturen en gebruik te maken van je eigen drive, je sterke punten en het leren omgaan met je valkuilen. Door bewust richting te geven aan je eigen loopbaan en carrièrepad heb je zelf de regie in plaats van dat je afhankelijk bent van de keuzes die een werkgever voor je maakt.

Persoonlijke zichtbaarheid

Zelf weten dat je ergens goed in bent, betekent niet dat anderen dat ook zien. Je zult je persoonlijke talenten en kwaliteiten wel zichtbaar moeten maken zonder jezelf op de borst te kloppen. Door authentiek te zijn en door bewust je sterke punten subtiel onder de aandacht te brengen bij de mensen die voor jouw loopbaan belangrijk zijn, zal jouw bijdrage aan het grote geheel meer opvallen en zal men zich meer bewust worden van jouw aandeel. Hierdoor zal er sneller aan jou persoonlijk gedacht worden wanneer zich situaties voordoen waaraan jij een waardevolle bijdrage kunt leveren. Je valt in positieve zin op waardoor je jouw arbeidsmarktpositie verbetert.

Sollicitatievaardigheden

Wanneer je weet wie je bent, wat je kunt en wat voor baan goed bij je past, wil je mogelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of wellicht heb je de ideale baan al gevonden en wil je gaan solliciteren. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken en dan kun je je sollicitatievaardigheden verder gaan ontwikkelen. 

De meest effectieve manieren van solliciteren veranderen momenteel enorm snel. Wanneer je hier niet elke dag mee bezig bent, is dit amper bij te benen. Hoe maak je een goed cv dat aan de eisen van dit moment voldoet? Hoe schrijf je een goede motivatie? Online solliciteren en een gesprek voeren: waar moet ik op letten? Netwerken? Hoe kan ik me het beste voorbereiden? Hopelijk heb je je sollicitatievaardigheden niet te vaak nodig, maar als je ze nodig hebt, wil je het wel gelijk goed doen. Je hebt immers maar 1 moment om een goede eerste indruk te maken. 

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling werk je aan je bewustwording. Je krijgt enorm veel inzicht in je eigen sterkten, je valkuilen en in je houding, communicatie en gedrag. Door persoonlijke en loopbaandoelen te stellen, creëer je focus. Door je doelen zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Realistisch en Tijdsgebonden) mogelijk te omschrijven, vergroot je je kansen om je doelen te behalen.

Wanneer je een stok achter de deur nodig hebt, een sparringpartner, iemand die met je meedenkt en jou uitdaagt, dan is het in de arm nemen van een goede loopbaancoach echt aan te raden. Onze gecertificeerde coaches kunnen je absoluut verder helpen en we staan graag voor je klaar.

Maak vrijblijvend een afspraak via de app 0850071708