Wat is coaching

Wat is coaching

Wil je aan de slag met coaching? Dit is handig om te weten

Steeds meer mensen schakelen een coach in. Er zijn ook diverse onderwerpen waarvoor je een coach kunt inschakelen. De duur verschilt vaak ook van enkele sessies tot een intensief traject van een paar maanden. Wil jij aan de slag met een coach? Bereid je dan eerst voor met de volgende achtergrondinformatie.

Wat is coaching?

Coaching is het actief motiveren van een ander persoon om zijn of haar doelen te behalen. Die doelen kunnen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak liggen. De coach zet op interactieve wijze verschillende gespreksmethoden en coachingstools in. Het doel hiervan is om de coachee tot nieuwe inzichten te laten komen en zo gedragsverandering te activeren. De coach stimuleert de coachee zo tot bewustwording, verandering of groei in mindset, houding, gedrag en communicatie.

Doelen van coaching zijn bijvoorbeeld persoonlijke groei, verbetering van zelfvertrouwen en het aanleren of verbeteren van competenties of prestaties. Coaching wordt ook ingezet voor concrete zaken, zoals het vinden van een andere baan. Ook al stimuleert en motiveert de coach, gedragsverandering is wel altijd de taak van de coachee zelf. De inzichten en aangereikte handvatten, past de coachee zelf buiten de coaching sessies om toe.

7 praktische redenen om coaching in te zetten

Wat zijn de redenen om coaching in te zetten? Hier zijn 7 praktische redenen voor:

  1. Vergroten van zelfkennis en zelfvertrouwen is nodig voor de coachee. Wanneer deze zichzelf beter leert kennen en weet wat zijn/haar verbeterpunten en sterke punten zijn, kan hij/zij zelfbewust(er) werkzaamheden verrichten.
  2. Het aanleren of aanscherpen van competenties is nodig, omdat er nieuwe verwachtingen vanuit de werkgever zijn bij de uitoefening van het werk.
  3. De coachee moet versneld leren functioneren bij nieuwe taken en verantwoordelijkheden.
  4. De coachee heeft behoefte aan een extern klankbord.
  5. De coachee loopt herhaaldelijk tegen bepaalde punten aan en wil zich hierin ontwikkelen.
  6. Coaching is nodig om bepaalde zelfinzichten te krijgen.
  7. Coaching helpt de coachee om zijn of haar volledige potentie te benutten en dat vergroot het geluksgevoel.

Hoe vind je een goede coach?

Het internet staat vol met mensen die zich coach noemen. Dat wil niet zeggen dat je gelijk te maken hebt met een goede coach. Het kwaliteitsniveau van de ene of de andere coach kan enorm verschillen. Hoe kun je het controleren? Twee beroepsverenigingen die testen op kwaliteit zijn de Nobco en de Noloc. Een goede coach is aangesloten bij minimaal één van deze verenigingen. De coaches waarmee De Gunfactorverhoger werkt, zijn allemaal Nobco of Noloc gecertificeerde coaches. Zij zijn erkende beroepscoaches. Hun kwaliteit wordt gewaarborgd door voortdurende scholing en visie. Hierdoor behouden ze hun keurmerk.

Wat kun je verwachten van onze coaches?

Onze coaches gaan samen met jou het coachdoel bepalen. Ze luisteren, vragen door, vatten samen en vertellen je wat ze waarnemen. Ze inspireren, motiveren en zetten jouw mindset op scherp. Ze dagen je uit, vergroten je bewustzijn en beïnvloeden je op een positieve manier. Aan het begin van het traject stel je samen met de coach een behandelplan op. De eerste sessie is een nulmeting. Van daaruit kijken jullie samen waar je aan het einde van het traject wil staan. Tijdens het traject wordt de voortgang meerdere keren gemonitord.

Hoe maak je een succes van jouw coachingstraject?

Het mag duidelijk zijn dat jouw eigen inzet een must is om je doelen te behalen. Dit zijn de voorwaarden om van jouw coachingsessies of traject een succes te maken.

  1. Maak je doelen concreet. Mensen komen vaak met vage doelen zoals ‘een betere werk-privébalans of ‘slanker zijn’. Deze doelen zijn te vaag en mensen leggen vaak de lat te hoog voor zichzelf. Hierdoor mislukken de meeste doelen. Maak concreet wat je wil bereiken en vertaal het naar dagelijks gedrag. Zo heeft het een grotere kans van slagen.

  2. Stel niet te veel doelen tegelijk. Gedragsverandering is een lastig en energierovend proces. Ga dus met één doel tegelijk aan de slag. Start met je tweede doel als het eerste is voltooid.

  3. Doe het niet alleen. Het helpt enorm om je doelen te delen met je omgeving. Vertel aan je familie, vrienden en collega’s wat je goede voornemen is en wat je graag wilt bereiken. Dit kan werken als een stimulans. Je wilt niet alleen jezelf, maar ook anderen bewijzen dat je het echt kan.

  4. Werk met een coach. Een coach stimuleert en motiveert. Daarnaast maakt hij of zij jou ook bewust van je valkuilen die er onbewust zijn ingesleten. Als je weet wat jou belemmert om je doelen te behalen, kun je daarmee gerichter aan de slag.

  5. Beloon goed gedrag. Behaal je mooie resultaten voor jezelf? Beloon jezelf niet alleen aan de finish, maar ook tussentijds. Geef jezelf een verwendag cadeau of ga lekker uit eten. Bedenk wat bij jou past.


Wil jij de ideale baan vinden en daarom aan de slag met loopbaancoaching? Neem contact op met De Gunfactorverhoger en vraag een vrijblijvend gesprek aan. ☎️ of app naar 0629395541 of plan online een afspraak in.