Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Het interessante proces van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je bezig bent met het vergroten van jouw persoonlijke mogelijkheden door te werken aan je eigen vaardigheden. Tijdens dit proces word je je bewust van je eigen kunnen, creëer je nieuwe inzichten en verbeter je het zicht op wat je in je mars hebt. Hierdoor blijf je leren en ontwikkelen. Je bereikt uiteindelijk sneller jouw persoonlijke doelen thuis en op het werk. Alleen lijkt ‘persoonlijke ontwikkeling’ tegenwoordig een beetje een modebegrip met een vage betekenis te zijn. Hoe ziet persoonlijke ontwikkeling er nu écht uit en wat kan het voor je betekenen? In dit artikel lees je alles over: 

Wat zijn de voordelen van persoonlijke ontwikkeling? 

Persoonlijke ontwikkeling zegt het al: het doel is om er een beter mens van te worden. Dat heeft effect op jou en uiteindelijk ook op je relaties. Waarom doen mensen graag aan persoonlijke ontwikkeling? Omdat het de volgende voordelen biedt:

  1. Je krijgt meer grip op je leven: je krijgt meer inzichten in je eigen emoties en de manier waarop je op anderen reageert. Als je dat doorhebt, weet je ook hoe je de zaken naar je toe kan trekken. 
  2. Je begrijpt jezelf beter: je leert jezelf beter kennen en daardoor begrijp je ook sneller waarom en hoe je reageert op bepaalde situaties. Sta jij bijvoorbeeld wel eens stil bij waarom iets je zo aangrijpt? Waarom je in bepaalde situaties op die manier reageert? Misschien ga je wel elke dag door met reageren op gebeurtenissen, in plaats van dat je bewuste keuzes maakt en kritisch naar jezelf kijkt. Wees je bewust van je sterke en zwakke punten, voorkeuren en antipathieën.
  3. Je stelt prioriteiten: je bepaalt je normen en waarden, je past je levensdoelen aan en op basis van die bevindingen pas je ook je gedrag aan. Met wie ga je om? Welke slechte gewoontes ban je uit je leven? Door welke obstakels maak jij nu (nog) geen groei door? Hier kom je ook achter door persoonlijke ontwikkeling. 
  4. Je komt dichter bij jezelf te staan: ben jij de connectie met jezelf verloren? Dan doe je waarschijnlijk ook dingen die niet helemaal (of helemaal niet) bij je passen. Die dingen staan allemaal met elkaar in verbinding. Je maakt niet de ‘klik’ met jezelf. Heb je jezelf gevonden en ben je tevreden met wie jij bent? Dan sta je meer open om echt aanwezig te zijn en dat te doen wat jou voldoening geeft. Dit helpt je ook om voor datgene te gaan wat je écht wil.

Persoonlijke ontwikkeling kan op veel gebieden

Persoonlijke ontwikkeling kan op veel gebieden. De GunfactorVerhoger heeft professionals die jou op diverse expertisegebieden kunnen ondersteunen, zoals:

  • Talentontwikkeling
  • Loopbaanoriëntatie
  • Sociale- en communicatieve vaardigheden
  • Persoonlijk leiderschap
  • Persoonlijke zichtbaarheid
  • Sollicitatievaardigheden

Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten, jij dus ook. Soms is het lastig om je eigen talenten te ontdekken, te benoemen en een plan te maken om ze effectief in te zetten in je huidige baan of voor een toekomstige baan. Door eerst inzicht te krijgen in je talenten en te ontdekken wat je er allemaal mee kunt doen, kun je bepalen welke talenten je nog bewuster gaat inzetten. Ook kun je ervoor kiezen om je talent door te ontwikkelen en er nog beter in te worden, zodat je onderscheidend vermogen nog zichtbaarder wordt voor je omgeving.

Wanneer je door wilt groeien richting een bepaalde functie kan het ook zijn dat je specifieke talenten nog moet ontwikkelen. Talentontwikkeling zorgt ervoor dat je jouw persoonlijke mogelijkheden (op de arbeidsmarkt) vergroot. 

Loopbaanoriëntatie

Met loopbaanoriëntatie krijg je meer inzicht in je kwaliteiten, je vaardigheden, je drijfveren en alles wat je belangrijk vindt om met plezier te werken. Je onderzoekt je welke baan het beste past bij jouw persoonlijkheid en je interesses. Een loopbaanoriëntatietraject laat je nadenken over je huidige beroep en over je beroepskeuze voor de toekomst. Het geeft veel inzicht in of je momenteel nog past op je huidige werkplek of dat er andere functies zijn die beter bij je passen.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn de vaardigheden die je nodig hebt om goed om te gaan met andere mensen, zoals bijvoorbeeld je collega's en klanten. De een vindt het makkelijker dan de ander om voor zichzelf op te komen, vragen te stellen, contacten te leggen, nee te zeggen of om te gaan met kritiek of feedback. Wanneer je het lastig vindt om bepaalde zaken bespreekbaar te maken, of je het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt, kun je je sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Op deze manier krijg je meer zelfvertrouwen, leer je jezelf te accepteren en je op een effectieve manier te uiten bij anderen.

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over het hebben van voldoende zelfkennis om met behulp van je eigen kwaliteiten en talenten doelen te realiseren. Dit doe je door jezelf aan te sturen en gebruik te maken van je eigen drive, je sterke punten en het leren omgaan met je valkuilen. Door bewust richting te geven aan je eigen loopbaan en carrièrepad, heb je zelf de regie, in plaats van dat je afhankelijk bent van de keuzes die een werkgever voor je maakt.

Persoonlijke zichtbaarheid

Zelf weten dat je ergens goed in bent, betekent niet dat anderen dat ook zien. Je moet je persoonlijke talenten en kwaliteiten wel zichtbaar maken, zonder jezelf op de borst te kloppen. Door authentiek te zijn en door bewust je sterke punten subtiel onder de aandacht te brengen bij de mensen die voor jouw loopbaan belangrijk zijn, valt jouw bijdrage aan het grote geheel meer op en wordt men zich meer bewust van jouw aandeel. Hierdoor wordt er sneller aan jou gedacht wanneer zich situaties voordoen waaraan jij een waardevolle bijdrage kunt leveren. Je valt in positieve zin op, waardoor je jouw arbeidsmarktpositie verbetert.

Sollicitatievaardigheden

Wanneer je weet wie je bent, wat je kunt en wat voor baan goed bij je past, wil je mogelijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Of wellicht heb je de ideale baan al gevonden en wil je gaan solliciteren. Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, dan kun je eerst je sollicitatievaardigheden verder ontwikkelen. 

De meest effectieve manieren van solliciteren veranderen momenteel enorm snel. Wanneer je er niet elke dag mee bezig bent, is het amper bij te benen. Hoe maak je een goed cv dat aan de eisen van dit moment voldoet? Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Online solliciteren en een sollicitatiegesprek voeren, waar moet je dan op letten? Netwerken? Hoe kan je je het beste voorbereiden? Hopelijk heb je je sollicitatievaardigheden niet al te vaak nodig, maar als je ze nodig hebt, wil je het wel meteen goed doen. Je hebt namelijk maar één moment om een goede eerste indruk te maken. 

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling

Door te werken aan je persoonlijke ontwikkeling werk je aan je bewustwording. Je krijgt enorm veel inzicht in je eigen sterkten, je valkuilen en in je houding, communicatie en gedrag. Door persoonlijke en loopbaandoelen te stellen, creëer je focus. Door je doelen zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Realistisch en Tijdsgebonden) mogelijk te omschrijven, vergroot je je kansen om je doelen te behalen.

Wanneer je een stok achter de deur nodig hebt, een sparringpartner, iemand die met je meedenkt en jou uitdaagt, dan is het in de arm nemen van een goede loopbaancoach echt aan te raden. Onze gecertificeerde coaches kunnen je absoluut verder helpen en staan graag voor je klaar. 

Maak vrijblijvend een afspraak via de app 0629395541 of mail naar info@degunfactorverhoger.nl. 

Je kunt ook hier zelf een kennismakingsafspraak plannen in onze agenda.