arrow_drop_up arrow_drop_down
Vooraf bellen bij een sollicitatie?
10 september 2019 
in Blog

Vooraf bellen bij een sollicitatie?

VOORAF BELLEN BIJ EEN SOLLICITATIE?

Vooraf bellen

Daar spraken we afgelopen weekend met Liesbeth over. Ze had na het volgen van de workshop Slim Solliciteren haar sollicitatiebrief en CV bij ons laten checken. Ze wilde gaan solliciteren bij een bedrijf waar ze in het verleden ook eens voor gewerkt had en maandag haar sollicitatie verzenden. Op de vraag of ze vooraf ook ging bellen om gericht vragen te stellen over de beschikbare functie en afdeling, was ze verbaasd dat het nodig was. Ze kenden haar toch wel en ze waren toch al jaren met elkaar een connectie via LinkedIn?

 
Klopt! Maar je wilt toch opvallen tussen al de andere sollicitanten? Weet dat als je elkaars connectie bent je echter maar 15% van elkaars updates ziet, als je niet regelmatig een bericht van elkaar liked. Je ook af moet vragen hoe goed je elkaar dan echt kent, als je elkaar niet regelmatig spreekt. In 10 jaar tijd is een organisatie verder ontwikkeld, zijn er medewerkers van functie veranderd en heeft men ooit van je naam gehoord.

 

Vooraf bellen als je gaat solliciteren, is noodzakelijk.

Bij een goed vindbare vacature heb je immers veel concurrentie. Als je belt wordt je naam opgeschreven. Mensen die extra belangstelling hebben getoond, bijvoorbeeld door te bellen hebben een streepje voor op anderen. Bereid je goed voor op elk telefoongesprek. Schrijf je vragen op en bekijk de website van de organisatie.

Stel open vragen, zodat de ander uitgenodigd wordt om een volledig antwoord te formuleren en je nog meer informatie te geven die voor jou interessant kan zijn. Zorg ervoor dat je naam blijft hangen dankzij inhoudelijk goede vragen en durf door te vragen op antwoorden die worden gegeven, maar nog niet helemaal helder zijn.

 

Extra vragen naar aanleiding van een vacature zijn:

vinkje In de vacaturetekst staan een aantal werkzaamheden benoemd. Hoe zijn die over een werkweek verdeeld? Waar ligt de nadruk op?
vinkje Zijn er directe collega’s in dezelfde functie en hoe zijn de taken verdeeld?
vinkje Wat is de reden dat de vacature is ontstaan?
vinkje In de vacaturetekst staat dat jullie op zoek zijn naar iemand die ….. is. Dit is een ruim begrip. Kunt u uitleggen wat u hieronder specifiek verstaat?
vinkje Wat zijn belangrijke ontwikkelingen binnen de organisatie waar ik sowieso mee te maken krijg, mocht ik gaan solliciteren en aangenomen worden?
 
Het grote voordeel van bellen voordat je solliciteert, is dat je de informatie die je vergaart kunt gebruiken gedurende het sollicitatieproces.
 
DOE ER JE VOORDEEL MEE!
Wil je meer sollicitatietips en wil je aan de slag met een verbluffende sollicitatiebrief en CV? Neem dan contact op met Gertien via Gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl
Over de schrijver
Mijn naam is Gertien Beijering, eigenaar en oprichter van de GunfactorVerhoger. Mijn hart gaat sneller kloppen wanneer wij mensen kunnen helpen in hun groei, ontwikkeling en inzetbaarheid. Ik geef mensen graag werkplezier want dat ervaar ik zelf ook en dat GUN ik iedereen! Mijn specialisme is de inzet van de gunfactor. Ik vond het in 2009 heel interessant om te onderzoeken hoe bedrijven en medewerkers in tijden van de recessie succesvol bleven. Het ontwikkelde Gunningswiel vat mijn onderzoek samen en wordt beschreven in een drietal door mij geschreven boeken. Deze kennis zetten we in de tegenwoordige tijd nog steeds in en komen in al onze unieke (online) coachingsprogramma's aan bod. Ter inspiratie geef ik regelmatig webinars. Kijk voor meer informatie op https://degunfactorverhoger.nl/webinars/
Reactie plaatsen