sollicitatiegesprek gebruik de starr-methode

Sollicitatiegesprek? Bereid je voor met de STARR-methode

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Je bent namelijk niet de enige die een uitnodiging voor een gesprek krijgt. En iedereen die solliciteert, bereidt zich min of meer op dezelfde manier voor. Kijk daarom eens kritisch naar je kwaliteiten, talenten en eigenschappen. Waarin onderscheid jij je echt van anderen? En hoe ga je dat overbrengen aan de recruiter die tegenover je zit? De STARR-methode kan je daar goed bij helpen. Wat dat precies is? Daar vertellen we je in dit artikel graag meer over. 

Benoem je onderscheidend vermogen 

Flexibel, behulpzaam, aardig… het zijn allemaal veelgenoemde eigenschappen tijdens sollicitatiegesprekken. Natuurlijk ben jij ook al die dingen. Maar er is dus meer nodig om je te onderscheiden van anderen. Daarnaast zijn het begrippen die geen onderscheidend vermogen hebben. Een toekomstige werkgever ziet er niet per se meerwaarde in. En dat heb je wel nodig, wil je die nieuwe baan binnenhalen. 

Maak daarom ter voorbereiding van je sollicitatiegesprek een lijstje met 15 talenten en eigenschappen die jou kenmerken. Zorg daarbij voor een goede onderbouwing. Waarin ben jij hier anders dan anderen? Wat is de meerwaarde en het onderscheidene gedrag dat je te bieden hebt? Onderbouwen doe je het beste met een voorbeeld uit de praktijk. Een werksituatie die je eerder meemaakte, waaruit blijkt hoe je jouw talent inzette. 

Door heel specifiek te benoemen waarin jij je onderscheidt van anderen, val je op. En opvallen is hard nodig als je bedenkt dat je niet de enige bent die solliciteert. Als je opvalt, blijf je net wat beter hangen bij de recruiter. Daarmee laat je je onderscheidend vermogen duidelijk zien, en vergroot je de kans dat je op een tweede gesprek mag komen. 

Bouw een imago op 

Het ontdekken van 15 talenten en eigenschappen die jou kenmerken, heeft nog een ander voordeel. Je gebruikt ze ook om een imago op te bouwen. Dat is de manier waarop je hoopt dat anderen je zien. Daarvoor is het nodig om je talenten in al je uitingen naar voren te laten komen. 

Stel: netjes en verzorgd zijn is van jou een onderscheidende eigenschap. Dan moet je er ook voor zorgen dat je een nette en verzorgde indruk achterlaat op anderen. Niet alleen in de manier waarop jij je kleedt, ook je cv en sollicitatiebrief zijn netjes en verzorgd. Er staan geen spelfouten in en de opmaak is netjes. Ook foto’s en uitingen die recruiters online van je vinden moeten jouw nette en verzorgde imago bevestigen. Alleen dan krijgen anderen ook echt dat beeld van je. En dat is nodig om een talent of eigenschap geloofwaardig over te brengen. 

Gebruik de STARR-methode

Is je lijstje van 15 talenten en eigenschappen compleet? Dan moet je nadenken over de manier waarop je die tijdens een sollicitatie overbrengt. Dat begint met de onderbouwing die we eerder al even noemden. Want reken maar dat recruiters daar tijdens een sollicitatiegesprek naar vragen. 

Het onderbouwen doe je met voorbeelden uit de praktijk. De meeste voorbeelden komen waarschijnlijk van je werk, maar je studietijd telt natuurlijk ook mee. Praktijkvoorbeelden kun je heel goed lang van tevoren voorbereiden. Het zijn namelijk situaties die eerder al plaatsvonden. Tijdens een sollicitatiegesprek hoef je daarom nooit zonder antwoord te zitten. 

Beschrijf situaties daarom altijd volgens de STARR-methode. STARR is de afkorting van Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Een beschrijving volgens de STARR-methode ziet er zo uit:

  • S – Situatie. Wat was de situatie waarin je je bevond? Waar speelde het zich af? Wie waren erbij betrokken?
  • T – Taak. Welke taak/rol nam je op je?
  • A – Actie. Welke acties ondernam je? Wat deed je? Hoe reageerde je?
  • R – Resultaat. Wat was het uiteindelijke resultaat van jouw acties? Hoe reageerden anderen hierop?
  • R – Reflectie. Was je tevreden met het resultaat? Wat zou je de volgende keer eventueel anders doen?

Ga je volgens de STARR-methode te werk? Dan blijkt vaak dat je in een voorbeeld meerdere talenten en eigenschappen kan benoemen. Maak daar gebruik van. Je spreektijd is tijdens sollicitatiegesprekken namelijk niet onbeperkt. Soms duurt een gesprek maar 30 tot 45 minuten. Daardoor bestaat de kans dat je maar tijd hebt om een paar of slechts één voorbeeld te geven. 

Thema’s die werkgevers belangrijk vinden

Houd bij je voorbereiding ook rekening met de thema’s die werkgevers belangrijk vinden. Over het algemeen komen in sollicitatiegesprekken dezelfde onderwerpen terug. Zo willen de meeste werkgevers graag weten: 

  • Hoe jij communiceert met anderen
  • Hoe jij samenwerkt met anderen
  • Hoe je omgaat met veranderingen
  • Hoe je omgaat met veranderende en nieuwe informatiestromen, hoe je dit verwerkt en toepast in je werk
  • Hoe jij je werk doorgaans uitvoert

Probeer dat mee te nemen in de praktijkvoorbeelden die je volgens de STARR-methode voorbereidt. Voor werkgevers zijn het belangrijke onderwerpen. Als je daar een goede indruk maakt, is de kans groter dat je op tweede gesprek mag komen (of de baan krijgt). 

Ga er niet 100% vanuit dat de bovenstaande 5 onderwerpen altijd aan bod komen. Bereid daarom altijd wat meer praktijkvoorbeelden voor. Je hebt als het goed is 15 talenten en eigenschappen. Dat moet genoeg input zijn voor meerdere voorbeelden. Dan kan je tijdens het sollicitatiegesprek kiezen welk voorbeeld relevant is om te benoemen. Je kan beter te veel voorbeelden hebben, dan dat je tijdens je gesprek alsnog iets nieuws moet gaan bedenken. Dat levert je onnodig veel stress op. 

Bespreek je voorbeelden met anderen

Een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek is dus ontzettend belangrijk. Maar om het helemaal alleen te doen, kan best lastig zijn. Vraag daarom gerust hulp van anderen als je dat nodig hebt. Bespreek de voorbeelden die je bedacht om te ontdekken of duidelijk overkomt wat je wilt overbrengen. Of spar met anderen om erachter te komen wat jouw talenten eigenlijk zijn. Een ander heeft daar soms een beter beeld bij dan jij. 

De Gunfactorverhoger helpt je ook graag bij het ontdekken van je talenten en voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Plan daarvoor een gratis kennismakingsgesprek . Bellen of appen met Gertien Beijering kan ook op 06-29395541. Of mail naar gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl

Wil je zelfstandig aan de slag met je sollicitatievaardigheden? Bekijk ook eens ons aanbod van online trainingen

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.

Reactie plaatsen