Slim Solliciteren wat bespreek je tijdens een netwerkgesprek?

Slim Solliciteren: Wat bespreek je tijdens een netwerkgesprek?

De bedoeling van netwerken is om via via bij de persoon terecht te komen, die je helpt aan de baan die je ambieert. Netwerken gebeurt veel tijdens borrels en evenementen. Alleen hoef je hierop niet te wachten om in contact te komen met de juiste recruiter, Hr-adviseur of manager. Hier zijn nog diverse andere manieren voor. Slim solliciteren heet dat! Wat bespreek je tijdens een netwerkgesprek?

In dit artikel lees je meer over:

  • hoe je een netwerkgesprek regelt en wie je het beste kunt benaderen;
  • de punten die handig zijn om te bespreken tijdens je netwerkafspraak;
  • met welke vragen je de gewenste antwoorden krijgt van je gesprekspartner;
  • hoe social media jou kan helpen om een luchtig gesprek aan te gaan tijdens een netwerkgesprek. 

Hoe regel je een netwerkgesprek en wie spreek je aan?

Voordat je gaat netwerken is het belangrijk om de juiste persoon in het vizier te hebben. Om gericht te solliciteren, is het handig om uit te zoeken wie de recruiter of hr-adviseur is die over de functie gaat. Of probeer in contact te komen met de manager van de afdeling waar jij graag werkt. Zij kennen de functie die jij ambieert en kunnen zeker jouw vragen beantwoorden. Deze mensen zijn ook als eerste op de hoogte van ontwikkelingen binnen de organisatie en weten dus al snel wanneer en welke vacature er vrijkomt. Het is goed om bij hen in beeld te zijn. 

De juiste weg naar het netwerkgesprek om vertrouwen te krijgen als sollicitant

Hoe kom je bij deze mensen terecht? Wanneer je koud belt, krijg je meestal nee te horen. Maar weinig mensen stellen dit op prijs. Als een verkoper van energiecontracten jou belt, zeg jij toch ook nee? Zorg daarom voor contacten die dichter bij de persoon staan, dan dat jij nu doet. Laat de namen vallen wanneer je belt naar die persoon en geef aan dat je graag in gesprek gaat. Met netwerken op een slimme wijze, win je sneller het vertrouwen als sollicitant. 

Dit wil je bespreken tijdens je netwerkafspraak 

Begin een netwerkafspraak (telefonisch of persoonlijk) met een introductie van jezelf, ofwel jouw persoonlijke pitch. Dat je dit al eerder hebt gecommuniceerd, is helemaal niet erg. Haal gewoon je pitch weer aan om het geheugen van de ander op te frissen. Geef vooral aan wat je doel is en waarom je met je graag met hem of haar wil netwerken. Zo krijgt hij of zij het gevoel een belangrijke factor te zijn van jouw succes. 

Er zijn maar weinig mensen die niet gevoelig zijn voor een compliment. Geef vervolgens aan over welke onderwerpen je van gedachten wilt wisselen tijdens het netwerkgesprek. Vertel concreet wat voor een functie je zoekt, wat jouw meerwaarde is en wat je voor anderen kunt betekenen. Maak duidelijk dat het bedrijf waar ze werkt, jou aanspreekt en waarom. Schrijf het ter voorbereiding op wat je wil vertellen en hoe. Solliciteren is ook een kwestie van de juiste informatie boven tafel krijgen. 

Het verschil tussen een netwerkgesprek en een sollicitatiegesprek 

Tijdens een sollicitatiegesprek ga je vooral in op de functie en waarom jij daar de juiste kandidaat voor bent. In een netwerkgesprek kun je net even iets verder gaan dan dat. Ga vooral in op de dingen die jij belangrijk vindt, wat jou drijft en hoe jij je talenten en kwaliteiten het beste kunt benutten. Zorg dat je antwoorden krijgt op vragen die voor jou het beeld verhelderen of de organisatie bij je past of niet. Wanneer je van mening bent dat de organisatie bij je past, dan kun je vragen stellen die meer functiegericht zijn. Netwerken komt dan meer in de buurt van solliciteren. 

Handige vragen tijdens het netwerkgesprek 

Waar wil je tijdens een netwerkgesprek antwoord op krijgen? Hieronder geven we je een aantal handige tips die jou helpen bij zowel het netwerken als het solliciteren:

  • Kunt u me iets vertellen over de bedrijfscultuur?
  • Op welke wijze wordt er intern met elkaar gecommuniceerd?
  • Op welke manier wordt hier leiding gegeven?
  • Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf/deze bedrijfstak?
  • Ik ben me aan het oriënteren op een functie als … heeft u ook dergelijke functies en kunt u me daar meer over vertellen?
  • Waarop ligt de nadruk in de functie?
  • Wat zijn concreet de werkzaamheden/verantwoordelijkheden?
  • Stel, er was een vacature en ik ben daarop aangenomen. Als ik maandag begin met werken wat zijn dan de eerste projecten/werkzaamheden waar ik me mee bezig moet houden?
  • Met welke afdelingen is er vanuit de functie een nauw contact?
  • Verwacht u momenteel of in de nabije toekomst nog vacatures? 
  • Waaraan moet iemand die solliciteert voor de functie voldoen? 
  • Werken jullie ook samen met recruiters en wat is de naam van deze recruiter?
  • Welke tips heeft u voor mij om de kans te vergroten dat ik opval tussen andere sollicitanten wanneer ik solliciteer?
  • Ik ben van plan een open sollicitatiebrief te schrijven. Mag ik uw naam noemen en eventuele aanvullende vragen aan u stellen? Zo ja, mag ik dan uw mailadres? Dan kan ik mijn vragen mailen en kunt u ze beantwoorden wanneer het u uitkomt.
  • Heeft u nog tips voor mij voor een volgend netwerkgesprek?
  • Aan wie uit uw netwerk zou u mij misschien willen voorstellen?

Aan een vakgenoot kun je eventueel ook de volgende vraag nog stellen:

Stel, u moet op zoek naar een andere baan en u wilt graag dezelfde functie. Waar zou u dan solliciteren en waarom?

  • Stel, u heeft één jaar de tijd om 3 wijzigingen door te voeren binnen dit bedrijf. Welke zouden dat dan zijn en waarom?

Het antwoord kan je helpen om andere interessante bedrijven te leren kennen, waar je nog niet eerder over nadacht. Als je je gunfactor wil vergroten, vertoon dan gewaardeerd gedrag tijdens elk contactmoment. Bedank je gesprekpartner daarom per e-mail voor haar tijd, moeite en verhelderende informatie. Zoek haar vervolgens op via LinkedIn en stuur een uitnodiging met een persoonlijke boodschap. Refereer aan jullie prettige gesprek en laat haar weten dat je het graag hoort als je iets voor haar kunt betekenen. Houd haar op de hoogte van je zoektocht en hoe je haar inbreng hebt benut. Dit wordt op prijs gesteld en je blijft zichtbaar.

Het belang van koetjes en kalfjes

Als je gaat solliciteren of netwerken, gaat het niet alleen over serieuze zaken. Bereid je voor op koetjes en kalfjes voordat je echt met elkaar om de tafel zit. Zie het als de ijsbreker voordat je ingaat op de inhoud. Social talk kan gaat over uiteenlopende onderwerpen. Denk aan over wat je onderweg hebt meegemaakt tot een schilderij aan de wand of een interessant nieuwsitem. Vermijd altijd religieuze of politieke onderwerpen. 

De handvatten van social media 

Als je een persoonlijke klik zoekt tijdens het netwerken, zoek dan vooral de ander op via social media. Interessante onderwerpen om aan te halen zijn interesses, zienswijze, hobby’s, opleiding en vorige werkgevers. Het ideale is om de gemeenschappelijkheden te bespreken. Dit helpt je zeker om vertrouwen te krijgen als sollicitant. 

Vertrouwen krijgen als sollicitant met de trainingen van De Gunfactorverhoger 

Wil jij vertrouwen krijgen als sollicitant? De Gunfactorverhoger vertelt je graag meer over juiste manier naar een netwerkgesprek. Plan daarvoor een gratis kennismakingsgesprek. Bellen of appen met Gertien Beijering kan ook op 06-29395541. Of mail naar gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl. 

Wil je zelfstandig leren hoe je kunt solliciteren? Bekijk ook eens ons aanbod van online trainingen

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.

Reactie plaatsen