Mag ik een cv aandikken

Mag je een cv aandikken?

In je cv wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk presenteren. Maar mag je jouw cv aandikken?

Voordat je je cv gaat maken, bedenk je hoe je wilt overkomen op de lezer van je cv.

Wat wordt gevraagd?

Wat vragen ze in de vacature qua ervaring, persoonlijkheid en vaardigheden? Benadruk hetgeen jij hebt en zij vragen in je cv.

In je cv

Beschrijf in het profiel van je cv wie je bent en wat je te bieden hebt. Laat zien hoe jouw kwaliteiten tot uitdrukking komen in je handelen en in de uitvoering van je werk.

Ook bij je werkervaring ga je juist benadrukken wat je kunt. Pas je cv per sollicitatie dan ook aan.

Aandikken

Wanneer met aandikken bedoeld wordt, het benadrukken van de overeenkomsten van wat jij te bieden hebt en hetgeen een werkgever vraagt, dan mag je wat mij betreft aandikken. Ga absoluut niet liegen. Onwaarheden komen altijd uit!

Jezelf te kort doen

Doe jezelf niet te kort. Vaak zie ik dat sollicitanten hun kwaliteiten of werkzaamheden niet volledig benoemen omdat ze het als ‘normaal’ zien. Iets waarvan zij denken dat iedereen dat kan of dat bepaalde werkzaamheden niet noemenswaardig zijn. Ze zien de meerwaarde er niet van in.

Doe dat nooit!

Wat voor jou normaal is, kan voor een ander heel waardevol zijn. Wees niet bescheiden en wees trots. Laat zien dat je in jezelf gelooft. Wanneer jij niet laat zien wat je in je mars hebt, hoe kun je dan van een ander verwachten dat hij dat wel weet?

Extra tip

Bel daarnaast altijd wanneer je een vacature ziet. Stel goede vragen en leer de organisatie kennen. Achterhaal ook extra informatie over de functie en verborgen selectiecriteria. Dus zaken die ze wel belangrijk vinden maar niet in de vacaturetekst hebben genoemd. Vraag er gewoon naar en gebruik de info om jouw cv te optimaliseren!

Verplaats je tot slot in de ontvanger. Wat wil de ontvanger van jouw cv over jou te weten komen om een goede selectiekeuze te kunnen maken? Een cv is er niet voor om gelijk aangenomen te worden, een cv toesturen heeft als doel uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Dus welke informatie heeft de ontvanger nodig om die beslissing te kunnen maken? Dat benadruk je in je cv!

Vind je het lastig om een cv te maken?

Maak dan samen met één van onze coaches jouw cv. Neem vrijblijvend ontact op om te kijken hoe we samen jouw cv kunnen verbeteren zodat het insturen van jouw cv leidt naar een sollicitatiegesprek.

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.

Reactie plaatsen