goed cv profiel

10 tips voor een goed profiel op je CV

Recruiters zijn niet alleen op zoek naar iemand die qua opleiding en werkervaring een vacature goed kan vervullen. Ze zijn ook op zoek naar de juiste persoon die past binnen het team en past bij de organisatie. Daarom is het van belang om op je cv ook een goed persoonlijk profiel te hebben waarin je aangeeft wie je bent als persoon en waar je voor staat. Op deze manier kan men een goed beeld van jou vormen.

Tien tips voor een goed profiel op je cv

Hieronder vind je de tien belangrijkste tips voor het schrijven van een goed persoonlijk profiel.

Tip 1: Schrijf in de ik-vorm

Wanneer je je profiel op je cv schrijft in de ik-vorm, wordt je profiel gezien als een stuk persoonlijker. Het gaat immers ook over jou en het is jouw cv.

Tip 2: Authentiek en eerlijk

Natuurlijk wil je je beste beentje voorzetten. Blijf echter wel authentiek en eerlijk over wie je bent en wat je te bieden hebt. Wanneer recruiters je uiteindelijk in real life zien, moet het beeld overeenkomen met het beeld dat ze hebben gevormd van jou na het lezen van je profieltekst.

Tip 3: Wie ben jij?

Vertel wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Vertel jouw meerwaarde. Wat zijn je eigenschappen en kwaliteiten? Vermeld geen opsommig van eigenschappen en kwaliteiten in je profiel, vertel de recruiter wat je te bieden hebt en waar je ambities liggen. Ben je een leidinggevende? Benoem hier dan bijvoorbeeld ook jouw stijl van leidinggeven. Ben je verkoper? Beschrijf kort jouw manier van verkopen waarmee je succes hebt. Ben je een klant adviseur? Wat is jouw manier van adviseren? Beschrijf het in je profiel.

Tip 4: Schrijf alsof je het vertelt

Een recruiter die jouw profiel leest, wil jou beter leren kennen en een beeld krijgen van jou als persoon. Schrijf je tekst alsof je tegen de recruiter praat. Wat zou je zeggen als ‘persoonlijke pitch’ wanneer iemand aan je vraagt: ‘vertel eens wat over je zelf?’. Schrijf dit persoonlijke stukje in makkelijk leesbare tekst op.

Tip 5: Let op de toon

Let op de toon die je gebruikt in je tekst. Is het actief geschreven? Lees je profieltekst ook altijd een aantal keren hardop voor. Hoe klinkt je boodschap? Komt het over zoals je bedoelt? En lopen zinnen makkelijk of zijn ze te lang?

Tip 6: Vermijd lange zinnen

Vermijd lange zinnen. Lange zinnen zijn voor de meeste mensen lastiger te lezen. In een cv check krijgt je cv doorgaans maximaal 20 seconden aandacht. Naast dat ze je profiel lezen, wil je natuurlijk ook dat ze aandacht besteden aan de rest van je cv. Beschrijf jezelf daarom in korte en bondige zinnen.

Tip 7: Vijf tot zeven regels is voldoende

Wees kritisch en noteer alleen die informatie waarmee jij verwacht dat het jouw kansen vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Tip 8: Nieuwe vacature? Nieuwe profieltekst

Bij elke sollicitatie pas je je profieltekst aan. Elke vacature vraagt om een kritische blik. Sluit jouw profiel aan op hetgeen ze in de vacature vragen? Waar ligt de nadruk op in de openstaande functie? Verwerk dit in je profiel wanneer het aansluit bij wie jij bent en wat je te bieden hebt. Blijf daarbij wel authentiek en eerlijk, zie tip 2. Wanneer een recruiter in je profieltekst een aansluiting ziet met hetgeen ze vragen, zijn ze over algemeen extra getriggerd om de rest van je cv met extra aandacht te bekijken.

Tip 9: Vermijd clichés

Ik ben sociaal, vriendelijk en betrouwbaar. Ja, dat vindt iedereen van zichzelf en dat zijn basis eigenschappen. Dit heeft geen toegevoegde waarde. Gebruik de beperkte ruimte die je hebt om juist die eigenschappen en kwaliteiten te benoemen waarmee je jezelf onderscheidt van anderen.

Tip 10: Carrièreswitch

Maak je een carrièreswitch of ben je al bezig met een opleiding om een carrièreswitch te maken, licht dit toe in je profiel. Wat is jouw reden om deze switch te maken?

 

Meer inspiratie?

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.

 

Reactie plaatsen