contactmomenten

Ga jij netwerken om je droombaan te krijgen?

In een vorige blog heb ik 3 redenen gegeven om te starten met netwerken en heb daar de eerste 5 tips gegeven die zorgen voor een goede basis om gericht te gaan netwerken met relevante personen.

Netwerken

Om via netwerken in aanmerking te komen voor een baan, moet je eerst een solide netwerk opbouwen. Je zoekt contact met mensen die werken bij bedrijven en instellingen waar jij ook graag naar binnen wilt en bouwt relaties met hen op, zodat je zichtbaar en bekend wordt binnen deze organisaties.

Met inzet van netwerkgesprekken hoop je dat je relaties opbouwt met mensen die aan je denken en actie ondernemen wanneer zich interessante baanmogelijkheden voordoen, zodat je hierop kunt inspelen.

Gunnen

Op basis van één gesprek kun je nog niet spreken van een nieuw opgebouwde netwerk relatie. Hiervoor zijn meerdere contactmomenten nodig en op basis van het gesprek en indruk die je hebt achter gelaten is het of de ander zijn netwerk voor jou beschikbaar stelt of jou een andere baan gunt. Gunnen betekent dat je iemand iets geeft, schenkt, toewijst, verleent of verschaft. Gunnen betekent ook helpen.

Wanneer iemand jou wil helpen met het vinden van een passende baan, kan dat op verschillende manieren:

  • De ander kan jou informeren over een nieuwe baan
  • Jou introduceren bij de juiste persoon binnen een organisatie
  • Kan ook een goede referentie voor je afgeven bij potentiële werkgevers
  • Of je vaardigheden onderschrijven of een aanbeveling schrijven bij je LinkedInprofiel

Wanneer ontstaat het moment waarop een ander jou wil helpen? 

Dat is afhankelijk van diverse factoren. Je houding, communicatie en gedrag zijn hierin heel belangrijk. Hoe anderen jouw beweegredenen interpreteren en hoe ze denken over jouw handelen, bepaalt samen met je zichtbaarheid en de hoeveelheid gezamenlijke contactmomenten of er een basis van vertrouwen bestaat. Deze is nodig om commitment te krijgen. Vertrouwen en commitment zijn vereisten om in de ogen van de ander een hoge gunfactor te hebben.

Contactmomenten

Er zijn gemiddeld vijf tot acht contactmomenten nodig om meer dan het basisvertrouwen te verdienen. Authenticiteit is hierbij van groot belang. Tijdens elk contactmoment zoekt de ander naar bevestiging van het beeld dat hij eerder van je heeft gekregen. Bevestig je de ander niet in zijn beeld van jou, dan interpreteert hij dat al gauw als vreemd en onecht, waardoor het vertrouwen in jou afneemt. Om een baan gegund te krijgen, heb je meer dan het basisvertrouwen nodig.

8 voorbeelden

Met deze 8 voorbeelden van contactmomenten tijdens het netwerken, kun je minimaal 5 zo toepassen.

  1. Bellen voor het maken van een netwerkafspraak
  2. Afspraak per e-mail bevestigen
  3. Persoonlijke ontmoeting of telefoongesprek
  4. Bedankje voor tijd en informatie
  5. Uitnodiging via LinkedIn
  6. Bedankje voor acceptatie op LinkedIn, met de vraag of je bij zijn connecties mag kijken als daar voor jou interessante connecties tussen staan, of jij hem/haar dan mag benaderen om contact tot stand te brengen
  7. Terugkoppeling op tips en adviezen die de ander tijdens netwerkgesprek heeft gegeven
  8. Gewaardeerd gedrag

Hoe hoger je gunfactor, hoe beter!

Een hoge gunfactor ontstaat wanneer een ander jouw houding, gedrag en communicatie als betrouwbaar heeft beoordeeld. Daarnaast ontstaat een hoge gunfactor wanneer de ander een persoonlijke klik ervaart en jou ziet als een betrouwbare persoon. Regelmatig contact verhoogt de kans op een klik – en dus op een hoge gunfactor – doordat mensen je sneller vertrouwen en iets voor je willen doen als ze jou persoonlijk hebben meegemaakt.

Een hoge gunfactor in een sollicitatieproces is van groot belang. Hoe hoger je gunfactor, hoe meer mensen jou willen helpen in de zoektocht naar een nieuwe baan en hoe groter de kans dat je binnen afzienbare tijd daadwerkelijk een nieuwe baan vindt.

‘‘Na enige scepsis van mijn kant heeft Gertien mij na een workshop enthousiast gekregen om actief en overtuigend aan de slag te gaan met ‘mijn gunfactor’. Ik heb ervaren (en nog) dat het werkt. Wees actief en positief! Je kunt zelf heel veel doen om je gunfactor te verhogen en Gertien is een kundige coach die je daarbij kan helpen.”

 – Tjalle ter Stege

Sceptisch?

Ben je net als Tjalle nog sceptisch of durf je niet direct de juiste contactpersoon binnen een organisatie te benaderen. Start dan met het voeren van gesprekken met personen die je kent: bijvoorbeeld je partner, familieleden, vrienden, kennissen, de buren of ouders van school.

Dit is vaak laagdrempelig om eerst mee in contact te komen en gesprekken te oefenen. Een praatje is zo gemaakt en zij hebben ook allemaal dezelfde categorie personen in hun directe omgeving die zij ook laagdrempelig kunnen benaderen om jou verder te kunnen helpen. Wie weet kan een familielid je zo in contact brengen met een bekende bij een bedrijf die in jouw top 10 staat!

Ik daag je uit om te gaan netwerken en wens je succes! Laat je mij weten via een berichtje hoe je eerste netwerkgesprekken zijn gegaan?

Reactie plaatsen