5 tips om een goede zakelijke relatie op te bouwen

5 tips om een goede zakelijke relatie op te bouwen

Wanneer je gaat netwerken en solliciteren is het belangrijk om te werken aan een goede relatie met de contactpersonen die je spreekt. Het opbouwen van vertrouwen en een gunfactor is belangrijk om jouw kansen op een nieuwe baan te vergroten.

Graag deel ik 5 tips met je die je helpen met het bouwen van een goede relatie met jouw zakelijke contacten.

1. Zoek gemeenschappelijkheden

Wil je bouwen aan vertrouwen bij de ander dan is het belangrijk te weten waarin jullie gemeenschappelijkheden hebben. Want wie vertrouwt de ander het meest? Juist, zichzelf!

Wanneer de ander zichzelf in jou herkent of jullie hebben bijvoorbeeld gemeenschappelijke relaties, dezelfde denkwijze of zienswijze, dezelfde achtergrond, studie, hobby of sport, dan geeft dat een vertrouwd gevoel. Dit zorgt ervoor dat de ander sneller open staat voor jouw inbreng en jou meer op waarde zal schatten.

‘Mensen doen graag zaken met mensen die op hen lijken, dit voelt lekker vertrouwd’

2. Practice what you preach

Wat je doet, heeft veel meer effect dan wat je zegt. Woorden scheppen hoop en wanneer die woorden worden gevolgd door gedrag dan geeft dat bevestiging. Bevestiging geeft vertrouwen voor de toekomst. Je maakt immers waar wat je zegt.

3. Laat je capaciteiten zien

Je capaciteiten zijn je talenten, je kwaliteiten, de (meer)waarde die jij kunt bieden, je vaardigheden, je kennis maar ook jouw zienswijze, jouw aanpak en persoonlijkheid. Dit zijn jouw middelen waarmee jij je resultaten behaalt. Laat zien wat je in huis hebt in contact met je relaties. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw capaciteiten online te vinden zijn wanneer relaties jou googlen. Een optimale website en optimale social media profielen zijn daarom cruciaal.

‘Wanneer je meer van jezelf laat zien, is de kans groter dat ze iets van je zien wat hen aanspreekt’

4. Doe hetgeen je belooft

Doe er alles aan om te doen wat je belooft. Krijg je hetgeen je geacht wordt te doen niet voor elkaar, doet dat afbreuk aan je geloofwaardigheid. Als je aan de andere kant de dingen doet die je hebt toegezegd, bouw je een positieve reputatie op en zul je ambassadeurs scheppen. Je laat immers zien dat je te vertrouwen bent. Mensen zullen dan ook sneller een goed woordje voor je doen.

5. Referenties vragen

Daarnaast is het aan te bevelen om referenties te vragen. Alleen het leveren van resultaten is immers niet genoeg, je moet er ook over communiceren en zichtbaar maken op plekken waar mensen meer informatie over jou zoeken. Bijvoorbeeld op je LinkedIn.

Het is altijd goed dat anderen over jou zeggen hoe goed je bent. Het vergroot jouw betrouwbaarheid significant.


✅ Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.


Reactie plaatsen