- Referenties – waarom zijn die zo belangrijk?
- Wat is een referentie?
- Waarom is een referentie belangrijk?
- Wanneer heb je referenties nodig?
- Wie vraag je om een referentie te geven?
- Hoe vraag je een referentie?
- Wat is de inhoud van een goede referentie?
- Waarom is een LinkedIn aanbeveling waardevol?
- Hoe vraag je een referentie op LinkedIn?
- Potentiële relaties en referenties: hoe werkt dat precies?
- Wat zijn de regels voor het geven van referenties?
Waarom zijn referenties belangrijk?
Referenties – waarom zijn die zo belangrijk?
In je werk en ook als je gaat solliciteren, kunnen referentie zeer belangrijk zijn. Het helpt bij het vergroten van jouw betrouwbaarheid en het helpt je nog sneller aan die nieuwe baan of leuke opdrachtgever. In moderne termen heet het ook wel ‘social proof’ zijn. Kortom: iemand uit je netwerk geeft aan dat je goed werk hebt geleverd. En dat is geloofwaardiger dan wanneer je dit zelf zegt. Kortom, referenties zijn waardevol en een duwtje in de rug als je verder wil komen met je carrière. In dit artikel lees je meer over:
- wat een referentie is;
- waarom een referentie belangrijk is;
- wanneer je referenties nodig hebt;
- wie je kan vragen om jou te refereren;
- op welke manier je dit kunt doen;
- wat in een goede referentie vermeld staat;
- wat de waarde is van een LinkedIn-aanbeveling;
- wanneer potentiële opdrachtgevers om referenties vragen;
- de dynamiek tussen potentiële relaties en referenties.
Heb je andere vragen over referenties? Dan ben je altijd vrij om contact op te nemen met De Gunfactorverhoger.
Wat is een referentie?
Het woord referentie betekent letterlijk verwijzing of aanbeveling. In het werkveld betekent het een aanbeveling van iemand anders, zoals een werkgever of opdrachtgever, aan jouw adres. Hierin prijst de andere persoon jouw kwaliteiten, vaardigheden en competenties aan.
Heb je een goede werkethiek, ben je uitmuntend in je vak of altijd hulpvaardig naar collega’s? Dat is zeker iets wat in een referentie mag worden meegenomen. Bespreek vooraf met degene die jou gaat refereren even wat hij of zij gaat vermelden. Zo weet je zeker dat je goed beslagen ten ijs komt bij een sollicitatiegesprek.
Waarom is een referentie belangrijk?
Een referentie vergroot jouw gunfactor. Stel je voor dat je een boekenbon van 20 euro hebt. In de boekhandel zie je twee boeken liggen. Van de eerste vind je op internet allemaal lovende referenties. Over de tweede staat helemaal niets vermeld. Je kunt maar voor één boek kiezen. Welke koop je dan?
Referenties zijn dus de kers op de taart. Als je al goede papieren en de juiste werkervaring hebt, zijn de aanbevelingen net dat duwtje in de rug om jou om jou te vragen voor die ene interne klus of als nieuwe werkgever om je aan te nemen. Je hebt echt een streepje voor op de persoon die dat niet heeft.
Referenties zijn ook belangrijk omdat ze werken als social proof. Je kunt het zien als een aanbeveling voor jouw persoonlijke merk. Waarom is dit zo belangrijk? Maar liefst 80 procent van de mensen gelooft in aanbevelingen. Jouw geloofwaardigheid is met aanbevelingen dus groter dan wanneer je zelf vertelt hoe goed je bent. Voor jou scheelt het ook, want je hoeft minder je best te doen om de ander te overtuigen tijdens een sollicitatiegesprek.
Wanneer heb je referenties nodig?
De meeste mensen denken dat ze alleen referenties nodig hebben tijdens een sollicitatieprocedure. Denk jij dit ook? Het juiste antwoord is dat referenties ALTIJD goed zijn om te hebben. Je kunt de referenten een stukje over jou laten schrijven op LinkedIn. Zo word je sneller opgemerkt door collega’s of door bijvoorbeeld recruiters of nieuwe opdrachtgevers. De kansen komen zo sneller naar je toe, ook al ben je niet actief op zoek. Je weet natuurlijk nooit hoe je aan die nieuwe leuke uitdaging komt!
Ben je ondernemer of heb je een baan in het salesvak? Ook dan helpen referenties je met goed zaken doen. Nieuwe klanten kopen sneller van je als eerdere referenties positief zijn. Hetzelfde geldt voor referenties als ondernemer. Positieve aanbevelingen komen altijd van pas.
Wie vraag je om een referentie te geven?
Referenties hoeven niet alleen te komen van een (voormalige) manager of teamleider. Collega’s, docenten, medestudenten of mensen met wie je in een projectgroep zat, kunnen jou ook van een referentie voorzien. Iedereen die met jou samenwerkte is in staat om je te beoordelen op je kennis, competenties, vaardigheden en inzet. Het zegt alles over hoe je je werk serieus neemt.
Wie vraag je dan niet als referentie? Het gaat dan om de mensen met wie je geen zakelijke connectie hebt. Denk hierbij aan je partner, vrienden en ouders. Deze mensen vinden jou ongetwijfeld erg aardig, maar weten niet veel hoe je bent op zakelijk gebied. De positieve recensie zal dan niet als geloofwaardig worden gezien. Maak hier dus geen gebruik van. Een slimme recruiter prikt hier doorheen en zal altijd vragen naar de motivatie van deze referentie. Voorkom dat je straks met je mond vol tanden zit in een gesprek.
Hoe vraag je een referentie?
Tevreden collega’s, leidinggevenden of klanten zijn sowieso al jouw ambassadeurs. Vaak voelen ze zich zelfs vereerd dat je hun mening vraagt. Dat geeft immers aan dat jij hun mening van belang acht en daarom willen ze ook wel meewerken aan een verfijning van hun aanbeveling. Ze weten immers dat ze jou daar een groot plezier mee kunnen doen.
Vraag vooral om referenties na een positieve ervaring. Doe dit na een goed gesprek of een fijne bila. Zo zorg je ervoor dat de ander inzoomt op datgene wat jullie net bespraken. Ging het over jouw uitzonderlijke sales prestaties en je score over target? De kans is groot dat dit in de referentie komt als daar net een gesprek over was.
Maak het vooral niet moeilijker dan het is. Bespreek met de ander wat je graag wil dat hij belicht. Zo geef je alvast handvatten mee voor het schrijven. Dit verlaagt de drempel om met een goede referentie te komen.
Wat is de inhoud van een goede referentie?
Waarom is het zo belangrijk om de inhoud vooraf te bespreken? Wanneer jij een algemene referentie vraagt, dan krijg je ook een algemene tekst. ‘Ik heb haar leren kennen als….’ en vervolgens worden er kwaliteiten aan je toegeschreven die je in algemene zin ook van iemand verwacht met jouw beroep. Dit wil je niet! Een referentie of aanbeveling moet jouw meerwaarde, jouw onderscheidend vermogen juist extra benadrukken. Wat maakt jou uniek als persoon of werknemer?
Wat staat in een goede referentie
- Hoe kijkt de andere persoon naar jou?
- Welke acties of kwaliteiten van jou zijn prijzenswaardig?
- Welke specifieke en onderscheidende bijdrage heb jij volgens de ander geleverd aan het resultaat?
Je kunt een aanbeveling vragen wanneer je van baan wisselt, maar ook na een bila met je leidinggevende of aan het eind van een project aan de andere projectleden.
Wanneer bijvoorbeeld je project ten einde loopt en je zit ter evaluatie met de overige leden bij elkaar en je wordt geroemd om iets wat je hebt gedaan, kun je gerust vragen om een referentie. “Ik waardeer het enorm dat je dit over mijn bijdrage zegt. Mag ik je vragen of je een referentie voor mij wilt schrijven over mijn bijdrage aan dit project?”
Waarom is een LinkedIn aanbeveling waardevol?
De oude manier was vragen om een aanbevelingsbrief. Tegenwoordig hebben we social media. Op diverse platforms kunnen mensen uit jouw netwerk aanbevelingen plaatsen. Vooral LinkedIn is een populair platform om dit te regelen. Je kunt namelijk zelf geen referentie op je profiel plaatsen van iemand anders, de desbetreffende persoon die de referentie schrijft kan alleen de tekst schrijven en aanpassen. Jij hoeft hem alleen goed te keuren en dan wordt de referentie geplaatst op je profiel.
Vraag aan de juiste mensen of ze voor jou een aanbeveling willen schrijven op LinkedIn. Dit heeft namelijk veel waarde. De referentie wordt als te goede trouw gezien omdat je zelf geen referentie op LinkedIn kunt plaatsen. Wanneer mensen op je profiel aanbevelingen van anderen tegenkomen wordt je sneller als vertrouwd, integer en betrouwbaar gezien. LinkedIn is dus zeker een goed saleskanaal voor je eigen persoonlijke merk als werknemer of ondernemer.
Hoe vraag je een referentie op LinkedIn?
De makkelijkste manier is om naar het profiel van de persoon te gaan aan wie je een referentie of aanbeveling zoals het op LinkedIn heet te vragen. Klik op de knop Meer en dan op verzoek om een aanbeveling. Volg vervolgens de stappen op die er worden aangegeven. Social media werkt heel intuïtief. Een kind kan de was doen!
Potentiële relaties en referenties: hoe werkt dat precies?
Referenties worden ook vaak opgevraagd tijdens sollicitatieprocedures. Dit mogen potentiële werkgevers echter niet zomaar doen. Ook (oud)werkgevers mogen niet zomaar info verschaffen. Hiervoor moet je toestemming geven. Sommige werkgevers vinden het prettig om één of meerdere referenties na te bellen om extra informatie te krijgen voordat ze je aannemen. Zorg dus dat je referenties kan aanleveren als daar om gevraagd wordt.
Referenties worden nooit in het begin van een sollicitatieproces gebeld. Dit gebeurt pas wanneer je verder in het traject bent. Vaak wanneer je al een sollicitatiegesprek hebt gehad en er interesse is van beide kanten. Het komt ook voor dat er nog een paar kandidaten in de race zijn voor 1 functie. Een selectie kan dan ook plaatsvinden op basis van de referenties die ze natrekken. Referenties vertellen natuurlijk veel over iemand zijn handelen. Hierdoor kunnen organisaties kijken of iemand bij hun past. Ondanks dat referenties vaak niet aan het begin van een procedure worden opgevraagd is het wel verstandig om alvast te bedenken wie je als referent wilt benaderen wanneer je dat nog niet had gedaan. Wat is de juiste manier als het gaat om doorgeven van referenties?
- Een potentiële werkgever moet altijd toestemming vragen aan jou om referenties te benaderen. Er mag volgens de wet niet rechtstreeks contact opgenomen worden met de organisatie(s) waar je eerder hebt gewerkt. Jij zit hier altijd tussen.
- Kies je referenties zorgvuldig. Natuurlijk beslist je potentiële werkgever over je lot wat betreft deze nieuwe baan, maar met het opgeven van referenties kun je je lot gedeeltelijk in eigen handen nemen. Kies een oud-collega of manager die lang met jou heeft samengewerkt zodat diegene weet hoe jij reageert in verschillende situaties. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij of zij representatief is, goed kan formuleren en goed overkomt aan de telefoon.
- Geef nooit iemand ongevraagd op als referentie. Het is gebruikelijk dat je aan degene(n) die je opgeeft als referentie laat weten dat zij benaderd kunnen worden met vragen over jou. Op deze manier zijn je oud-collega’s altijd voorbereid en worden ze niet verrast door het telefoontje. Het komt natuurlijk erg onprofessioneel over als je aspirant-werkgever belt en wordt afgewimpeld omdat je referentie geen tijd heeft. Of nog erger: geen antwoord paraat heeft. Bereid hem of haar dus voor op vragen over jou, dan rekent je oud-collega erop en heeft hij of zij een verhaal klaar.
- Naast positieve punten bevat een waardevolle referentie ook verbeterpunten. Kan goed samenwerken, heeft een strategische kijk op zaken en heeft een betrouwbaar karakter. Je wilt dat deze lofzang je potentiële nieuwe werkgever bereikt, maar toch is deze referentie pas waardevol als er ook verbeterpunten worden genoemd. Het is niet geloofwaardig dat je oude werkgever alleen positieve punten kan opnoemen. Als er punten worden genoemd waarop je je kunt ontwikkelen komt de referentie pas geloofwaardig over.
Wat zijn de regels voor het geven van referenties?
Voor het doorgeven van referenties ben je aan een aantal regels gebonden. Wie informatie opvraagt over een sollicitant, moet zich daarbij aan regels houden. Dat geldt ook voor werkgevers die desgevraagd een boekje opendoen over (ex)-werknemers. Wat zijn de regels voor referenten?
Het opvragen van referenties is een veelgebruikte manier voor een werkgever om nuttige informatie over een sollicitant in te winnen. Naast het feit dat een werkgever vanuit privacyrechtelijk perspectief goed in het oog dient te houden welke gegevens hij precies opvraagt over de sollicitant, dient hij zich ook bewust te zijn van de mogelijk verstrekkende consequenties, indien verkeerde informatie wordt verschaft of wanneer informatie wordt verschaft terwijl hier geen toestemming voor is gegeven door de sollicitant.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Bij het opvragen en verstrekken van referenties worden (persoons)gegevens verwerkt. Bij dergelijke verwerkingen komt de inmiddels welbekende AVG om de hoek kijken. In deze bijdrage zullen we ons beperken tot de verwerking en verstrekking van gegevens door de potentiële nieuwe werkgever en referent.
Toestemming
Een potentiële nieuwe werkgever die referenties opvraagt met toestemming van de sollicitant zal alleen die gegevens mogen opvragen bij een referent die relevant zijn voor de functie die de sollicitant bij de werkgever wil gaan vervullen. Denk hierbij aan gegevens over de inhoud van het vorige dienstverband van de sollicitant, inclusief de beëindiging hiervan. Daarnaast dient de potentiële nieuwe werkgever, een terugkoppeling te geven aan de sollicitant over de gegevens die hij heeft verkregen van de opgegeven referent.
Alleen noodzakelijke informatie
Aan de andere kant dient de referent op grond van de AVG enkel gegevens te verschaffen die noodzakelijk zijn voor de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld bepaalde competenties die van belang zijn voor het uitvoeren van de betreffende functie. Een referent dient zich dan ook goed bewust te zijn welke gegevens hij verstrekt. Hierbij is van belang om te weten voor welke functie referenties worden opgevraagd.
Geen toestemming? Mogelijke aansprakelijkheid referent
Ervaring leert dat referenties ook nog vaak genoeg zonder toestemming van de sollicitant worden opgevraagd. In principe mag slechts een referentie worden verstrekt indien de sollicitant daarvoor zijn toestemming heeft gegeven. Het is dus van belang dat de referent navraagt of er toestemming is om de opgevraagde referenties te verschaffen. Idealiter wordt dit nagevraagd bij de ex-werknemer.
Wanneer blijkt dat er geen sprake is van toestemming, en er toch referenties zijn verstrekt, wordt niet alleen in strijd gehandeld met de AVG door de referent, maar zet dit ook de deur open voor een mogelijke aansprakelijkheid voor de referent.
Meer weten over referenties? Neem dan contact op met De Gunfactorverhoger
Verhoog je gunfactor met referenties. Als je informatie wilt, mail dan naar info@degunfactorverhoger.nl. Of bel Gertien Beijering op 0850041708.