Stop met zoeken naar een droombaan
Zoek niet alleen naar de meest ideale droombaan maar zoek ook naar een broodbaan. Met andere woorden zorg wel dat je zoektocht reëel is. Je zult er uiteindelijk ook van moeten leven.
Veel te vaak hoor ik mensen een ideaal beeld schetsen van hun droombaan en hoor ik ze zeggen: “alles moet perfect zijn anders ga ik niet solliciteren”. Ik zeg dan: “moet alles perfect zijn? Hoe zit het dan met je zoektocht naar een nieuwe uitdaging? Perfectie kent GEEN uitdaging!”
Hoe concreter, hoe beter
Mijn tip is: wees concreet in wat je zoekt, ken je wensen en prioriteer ze. Stel je zelf vervolgens de volgende vragen: Hoe belangrijk zijn die wensen voor jou? Zijn ze ook reëel? Ken je de arbeidsmarkt? Vergroten of verkleinen je wensen jouw kansen op de arbeidsmarkt? Stel daarna je plan bij.
Staar je niet blind op de vacutures die verschijnen op het internet. Vaak zijn dit standaard functieomschrijvingen en is de daadwerkelijke inhoud net wat anders dan staat vermeld.
Dit kan o.a. te maken hebben met de taakverdeling binnen een team of de nadruk op specifieke functie onderdelen. Bel daarom altijd van te voren een organisatie op voor meer informatie over een vacature. Check dus van te voren of het mogelijk zou passen. Past een functie compleet niet bij jou, jammer maar dan moet je niet solliciteren. Past het grotendeels wel maar niet 100%. Tja, realistisch gezien, droombanen bestaan niet!
Proactief zelf contact leggen
Wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van vacatures op het internet kun je ook zelf op onderzoek uitgaan. Zelf in contact treden met organisaties waar je zou willen werken. Wanneer je na een aantal contactmomenten nog steeds enthousiast bent over een bedrijf zou je ook in gesprek kunnen gaan over jouw ideale rol. Wie weet hebben ze plek voor iemand met jouw capaciteiten en talenten. Wanneer er een rol voor jou wordt gecreerd dan kun je samen de inhoud bepalen. Dichter bij een droombaan kom je niet 😀.
Hoe doe je dat?
Maak een lijst van 10 of 15 bedrijven die jou aanspreken en kijk via LinkedIn wie er werken en leg via LinkedIn contact. Geef aan dat je interesse hebt en graag met hen in contact treedt omdat je je aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt. Je vraagt NOOIT om een baan maar jullie gaan elkaar via meerdere contactmomenten beter leren kennen. Klikt het? Wie weet rolt daar op termijn een droombaan uit.
Perfect LinkedIn profiel
Via Linkedin contacten leggen is een hele goede en laagdrempelige manier om met mensen in contact te treden. Het is immers een netwerkplatform dus men staat open om te netwerken. Jouw LinkedIn profiel is jouw visitekaartje. Zorg dat je LinkedIn profiel perfect aansluit bij wie je bent, wat je uit wilt stralen en zorg dat jouw boodschap helder is.
Meer weten over een perfect LinkedIn profiel? Lees dan hier verder.
Arbeidsmarktkansenscan
Een arbeidsmarktkansen scan kan jouw inzicht geven of jouw baan realistisch is gezien de huidige arbeidsmarkt, jouw achtergrond en opleiding en de regio waarin je werkt.
Meer informatie over wat een arbeidsmarktscan is, vind je hier.
Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.