Negatieve overtuigingen verkleinen je kansen tijdens het solliciteren
Ben je op zoek naar een nieuwe baan, maar wil het nog niet zo vlotten? Dan moet je oppassen dat de negativiteit niet de overhand krijgt. Dat je niet gaat denken ‘dat je op jouw leeftijd toch nooit meer aan een baan komt’ . Of ‘dat er toch niemand is die op jouwe achtergrond en kennis zit te wachten’ . Deze negatieve overtuigingen verkleinen je kansen tijdens het solliciteren. Ze werken je tegen. Daardoor raakt die nieuwe baan alleen maar verder uit het zicht. Hoog tijd dus om van die negatieve overtuigingen af te komen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.
Wat zijn overtuigingen?
Laten we eerst even inzoomen op die negatieve overtuigingen. Wat zijn dat eigenlijk? Een overtuiging is een vaststaande mening. Vormde je eenmaal een overtuiging over een onderwerp? Dan heb je de neiging om daaraan vast te houden. Overtuigingen zijn dus heel hardnekkig. Je gelooft er voor de volle 100% in. En dat draag je ook naar buiten toe uit.
Veel overtuigingen kwamen tot stand door dingen die je eerder meemaakte. Of door dingen die je vaak hoorde. De overtuiging dat je als je ouder bent moeilijker een baan vindt, is daarom geen vreemde om te hebben. Dat iets wat we om ons heen maar al te vaak horen. En als je dan hoort dat een collega-werkzoekende van dezelfde leeftijd na een sollicitatie wordt afgewezen, denk je al snel dat jij ook nooit meer een nieuwe baan vindt. Die gedachte is alles behalve motiverend. En het vermindert je drive om actie te ondernemen.
Ontdek welke negatieve overtuigingen jou belemmeren tijdens het solliciteren
Omdat negatieve overtuigingen je kansen tijdens het solliciteren verkleinen, is het zaak om te ontdekken welke overtuigingen jou belemmeren. Alleen als je weet welke overtuigingen je in de weg zitten, is het mogelijk om je er overheen te zetten. Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Welke blokkades zie je op de weg naar een nieuwe baan?
- Welke van deze blokkades zijn onoverkomelijk?
- Welke blokkades beïnvloeden jouw denk- en zienswijzen zo erg dat je hierdoor uitstelgedrag vertoont?
- Welke emoties en gedachten zijn de oorzaak van deze blokkades?
- Waardoor zijn ze ontstaan?
Daarnaast is het goed om je af te vragen welke positieve nieuwe ervaringen ertoe kunnen bijdragen dat er nieuwe positieve gedachten en emoties ontstaan. En hoe je ervoor gaat zorgen dat deze nieuwe ervaringen plaatsvinden. Dat is namelijk dé weg uit de negatieve spiraal. Je negatieve overtuigingen omzetten in positieve ervaringen. Een goede manier om dat te doen, is door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Welke gedachten vergroten je zelfvertrouwen in je zoektocht naar een nieuwe baan?
- Welke ervaringen bevestigen deze gedachten?
- Hoe ga je deze positiviteit omzetten in daden?
Vergelijk jezelf niet met anderen
Negatieve overtuigingen ontstaan vaak doordat je te veel naar anderen kijkt. Als het een ander al niet lukt om een nieuwe baan te vinden, dan jou helemaal niet. Komt die gedachte je bekend voor? Bedenk je dan dat jij uniek bent. Jij hebt je eigen eigenschappen, talenten en kwaliteiten. Je eigen uitstraling, achtergrond en werkervaring. Je kunt jezelf daarom onmogelijk met andere werkzoekenden vergelijken.
Misschien solliciteer jij wel veel effectiever dan een ander. Of zijn ze op zoek naar iemand die precies jouw werkervaring heeft. En misschien heb je wel een hele fijne klik met de leidinggevende van het bedrijf waar je solliciteert. Elke sollicitatie en elke kandidaat is anders. Daarom heeft het helemaal geen zin om negatieve ervaringen op jezelf te betrekken. En om daar negatieve overtuigingen over te vormen.
Praat erover met anderen
Wees je tijdens het solliciteren altijd bewust van je eigen belemmerende gedachten en overtuigingen. Werken ze je tegen bij het vinden van een nieuwe baan? Ga er dan met iemand over praten. Het lukt een ander vaak wel om je de zonnige kant van situaties en gebeurtenissen in te laten zien. Hierdoor kun je de arbeidsmarkt met positieve overtuigingen verkennen. Dat levert uiteindelijk sneller resultaat op.
De Gunfactorverhoger helpt je hier graag bij. Plan een gratis kennismakingsgesprek in via de agenda op onze website. Bellen of appen met Gertien Beijering kan ook op 06-29395541. Of mail naar gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl.
P.s. kun je wel wat hulp gebruiken maar leer je het liefst zelfstandig? Wellicht is 1 van onze online cursussen iets voor je, je krijgt daarnaast dan toegang tot onze online community waar je altijd met vragen terecht kunt en waar je deel kunt nemen aan onze 2 wekelijkse coach calls.
Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.