Ziekte vermelden bij sollicitatie?
Afgelopen week tijdens de live Q & A sessie werd mij de vraag gesteld: “Ik ben langdurig ziek geweest, moet ik dat melden tijdens een sollicitatie?”
Ziekte melden tijdens een sollicitatie
In de Wet op de Medische Keuringen staat dat werkgevers er niet naar mogen vragen en dat je als sollicitant er in je cv of tijdens een sollicitatiegesprek niets over hoeft te melden. Zowel je gezondheid als je ziekteverleden zijn een privé kwestie. Ook mag een (toekomstig) werkgever geen vragen stellen over jouw eventuele kinderwens.
Door je ziekte verleden kan er wel een gat zijn ontstaan op je cv. Hier mogen werkgevers wel naar vragen.
Voorbereiding op een sollicitatiegesprek
Zorg dat je in je voorbereiding op een sollicitatie gesprek er alvast over na denkt, wat je hier op wilt zeggen. Nogmaals, je hoeft hier inhoudelijk niks op te zeggen. Echter een (toekomstig) werkgever kan wel willen weten wat de reden is van het gat in je werkverleden.
Vertel wat je zelf wil vertellen. Details kun je achterwege laten. Je hoeft dus niet diep op je ziekte of jouw uitval in te gaan. Lieg echter nooit! Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je door persoonlijke omstandigheden een tijdje niet inzetbaar bent geweest.
Wanneer je nu geen hinder meer ondervindt van de betreffende ziekte, is het goed dit ook nadrukkelijk te benoemen. Wanneer je een ziekte hebt overwonnen, geef dit dan ook aan.
Vertel dat je deze periode hebt afgesloten en dat je geen belemmeringen meer ondervindt. Laat blijken dat het geen effect heeft op je huidige werk of de uit te voeren werkzaamheden in de toekomst.
Meldingsplicht bij chronisch ziek zijn tijdens een sollicitatie
Je hebt als sollicitant wel een meldingsplicht wanneer je beperkingen hebt waarvan je al van op de hoogte was tijdens je sollicitatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een chronische ziekte. Wees in een sollicitatiegesprek geen slachtoffer. Wanneer jouw chronische ziekte jou als persoon ook heeft gevormd en sterker heeft gemaakt of jouw zienswijze op bepaalde zaken positief heeft beinvloed, benoem dat dan.
Veel werkgevers stellen jouw eerlijkheid en oprechtheid in zo’n geval zeker op prijs. Je kunt bijvoorbeeld aangeven welke consequenties een eventuele aanname van jou op de werkvloer kan hebben. Benadruk daarnaast wat je als persoon komt brengen, wat voor meerwaarde jij kunt toevoegen.
Stoppen loondoorbetaling
Als je dat als sollicitant niet vertelt dat je chronisch ziek bent en een werkgever komt na aanname achter je beperkingen dan kan en mag hij besluiten tot het stoppen van jouw loondoorbetaling of je zelfs ontslaan.
Zwangerschap benoemen tijdens een sollicitatiegesprek
Wanneer je zwanger bent, hoef je dat niet te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek. Je zwangerschapsverlof wordt namelijk niet betaald door de werkgever maar door de overheid. Een werkgever heeft hooguit extra kosten voor het aannemen en inwerken van een vervanger.
Medische keuring
Voor sommige beroepen is een medische keuring vereist. Een (toekomstig) werkgever moet dat altijd hebben vermeld in de vacature tekst. Tijdens een medische keuring mag een arts wel vragen stellen over je gezondheid en je medische achtergrond.
Tijdstip van melden
Persoonlijk zou ik het niet aanraden om je medische achtergrond in je cv of sollicitatiebrief te vermelden. Je hebt dan niet de mogelijkheid om een toelichting te geven. Dit kan jouw kansen om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek drastisch verkleinen. Mijn advies is dat je moet wachten tot je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Dat is per slot van rekening altijd het doel van het sturen van een cv en een sollicitatiebrief.
Wanneer je met elkaar om tafel zit en je hebt een goed sollicitatiegesprek gehad, dan kun je altijd je medische achtergrond vermelden en heb je de kans om een toelichting te geven. Hierdoor kun je eventuele twijfels gelijk weg nemen en vragen beantwoorden.
Hulp nodig?
Vind je het lastig om je medische achtergrond op de juiste wijze onder woorden te brengen? Of heb je advies nodig?
Neem gerust contact met ons op.