De kracht van een referentie

Een goede referentie kan de doorslag geven

Zelf vertellen hoe goed je bent, wordt als minder waardevol ervaren dan anderen die over jou vertellen hoe goed je bent. In een aannameproces bij een vacature kan een referentie net de doorslag geven. Zeker wanneer deze referentie afkomstig is van een bekende van de beslisser of van iemand is die in de ogen van de ander vertrouwenswekkend is. Dat werkt bij jou zelf net zo.

Stel, je hebt een waardebon van € 20 bij een online boekhandel. Na enig zoeken heb je twee interessante boeken. Boeiende onderwerpen en zeker de moeite waard om te lezen als je de inhoudsopgave bekijkt. Beide aanschaffen gaat niet, je moet een keuze maken. Bij het ene boek vind je een aantal enthousiaste referentie, bij de andere niet. Welk boek koop je?


Deuren openen met referenties

Zo gaat het in sollicitatieprocedures ook. Een aanbeveling kan deuren voor jou openen. Het wekt vertrouwen in jou als persoon, in je kennis en in je kunde, waardoor anderen wellicht in jou geïnteresseerd raken en met je ingesprek willen.

Een aanbeveling of referentie vraag je aan de mensen met wie je hebt samengewerkt. Dit kunnen leidinggevende zijn, directe collega’s en mensen met wie je mogelijk hebt samengewerkt in een projectgroep. Je kunt ze ook vragen bij een klant waarvoor jij uitstekend werk hebt geleverd.

Inhoud goede referentie

Maar let op! Wanneer jij een algemene referentie vraagt, dan krijg je ook een algemene tekst. ‘Ik heb haar leren kennen als….’ en vervolgens worden er kwaliteiten aan je toegeschreven die je in algemene zin ook van iemand verwacht met jouw beroep. Dit wil je niet! Een referentie of aanbeveling moet jouw meerwaarde, jouw onderscheidend vermogen juist extra benadrukken. Waar ben jij als persoon nu zo uniek in?

Een goede referentie bevat de volgende punten:

  • Hoe heeft de ander jou ervaren als persoon?
  • Welke handelingen of kwaliteiten van jou waardeert de ander?
  • Welke specifieke en onderscheidende bijdrage heb jij volgens de ander geleverd aan het resultaat?

Je kunt een aanbeveling vragen wanneer je van baan wisselt maar ook na een bila met je leidinggevende of aan het eind van een project aan de andere projectleden.

Wanneer je bijvoorbeeld project ten einde loopt en je zit ter evaluatie met de overige leden bijelkaar en je wordt geroemd om iets wat je hebt gedaan, kun je gerust vragen om een referentie. “Ik waardeer het enorm dat je dit over mijn bijdrage zegt. Mag ik je vragen of je een referentie voor mij wilt schrijven over mijn bijdrage aan dit project?”

Durf te vragen om een referentie

Tevreden collega’s, leidinggevenden of klanten zijn sowieso al jouw ambassadeurs. Vaak voelen ze zich zelfs vereerd dat je hun mening vraagt. Dat geeft immers aan dat jij hun mening van belang acht en daarom willen ze ook wel meewerken aan een verfijning van hun aanbeveling. Ze weten immers dat ze jou daar een groot plezier mee kunnen doen.


LinkedIn aanbeveling



Vraag of ze een aanbeveling voor jou willen schrijven op LinkedIn. Meer informatie over hoe je precies een aanbeveling vraagt op LinkedIn vind je hier.



Wanneer je vragen hebt, stel ze gerust. We zijn maar één berichtje van je verwijderd.



Je kunt ook zelf een gratis gesprek inplannen in onze agenda. Samen kijken we dan waarmee we je kunnen helpen.


Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.