10 tips voor een goed video sollicitatiegesprek
Een video sollicitatiegesprek voelt voor veel mensen anders dan een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. Je zit in andere ruimtes en er hangt daardoor een andere energie. Het belangrijkste is dat jij laat zien wie je bent, dat je enthousiasme voelbaar is en je een uitstekende indruk achterlaat. Bedenk dat de recruiter wil zien of jij past bij de organisatie en bij de openstaande vacature.
Naast de gebruikelijke voorbereiding op een sollicitatiegesprek is het goed om ook onderstaande tips voor een goed video sollicitatiegesprek te bestuderen.
1. Bekend met de app
Zorg allereerst dat je bekend bent met de app die je moet gebruiken voor het gesprek. Ken je Skype, Teams, Zoom etc. al goed genoeg om een goed gesprek te kunnen voeren? Oefen er van te voren even mee. Het is niet fijn als je voor verrassingen komt te staan net voor of tijdens het gesprek.
2. Actuele profielfoto
Heb je je profiel jaren geleden al aangemaakt bij deze apps? Controleer dan ook je profielfoto even. Komt die nog overeen met hoe je er nu uit ziet of moet hij geupdate worden? Kijk daarnaast ook naar je accountnaam? Moet deze ook geupdate worden? Komt de naam die je destijds koos nog overeen met hoe je er nu in staat of over wilt komen op een toekomstig werkgever? Voorkom accountnamen als sunflower20 of headbangers91 of fortnite87. Zorg voor een herkenbare naam.
3. Rustige achtergrond
Zorg voor een rustige achtergrond, dit voorkomt afleiding.
4. Goede verbinding
Zorg voor een goede verbinding. Voorkom ruis en frustratie. Zorg dat jouw laptop of computer op dat moment het enige device is dat aangesloten is op internet wanneer je weet dat jouw internetverbinding niet altijd 100% is. Laatst had ik met iemand een videocall en het was enorm vervelend voor beide kanten dat de verbinding niet goed bleek te zijn. Toen zijn kinderen hun tablets even hadden uitgeschakeld en ook zijn vrouw even niet online ging, was zijn verbinding met mij ineens een stuk beter. Ga ook op een plek in huis zitten waarvan je zeker weet dat de WIFI een goed bereik heeft.
5. Camera op ooghoogte
Zet je laptop of je beeldscherm eventueel op een verhoging. Zorg ervoor dat de camera op ooghoogte is, liever nog ietsjes hoger. Daarmee voorkom je dat de ander jou praktisch met gesloten ogen aanschouwt wanneer jij in het beeldscherm kijkt.
6. Gebruik headset met microfoon
Gebruik een headset met microfoon, hierdoor heb jij een perfect geluid en verstaan ze jou ook zo optimaal mogelijk. Daarnaast dempt het omgevinggeluiden, zoals een tikkende klok en de vuilniswagen die net voorbij komt, niet storen. Hierdoor heb jij volledige focus en ook jouw gesprekspartners.
7. Kijk in de camera
Zorg ervoor dat wanneer jij aan het woord bent, je in de camera kijkt en niet naar het scherm. Wanneer jij in de camera kijkt en zij automatisch naar hun scherm, dan hebben zij het gevoel dat je hun recht aankijkt. Dit vergroot de kans op een klik. Je hoeft niet te staren. Je kunt best tussendoor even een snelle blik op het scherm werpen of even weg kijken om na te denken. Dat is heel natuurlijk. Dat doe je in een normaal gesprek ook. Zorg er echter wel voor dat je de ander zo veel mogelijk aankijkt door zelf in de camera te kijken.
8. Blijf kalm
Mocht onverhoopt de technologie jou of jullie in de steek laten. Blijf kalm, start de app opnieuw op en probeer via dezelfde inlog link de verbinding te herstellen. Lukt dit niet, neem dan per telefoon of mail gelijk contact op met je gesprekspartner(s).
9. Verbreek verbinding
Na het video sollicitatiegesprek, verbreek je de verbinding door de app af te sluiten. Check dit altijd even goed. Zet je microfoon ook uit en scherm je camera af. Zo voorkom je dat je onbedoeld live blijft.
10. Bedank
Bedankt de ander NIET via de chatfunctie van de video app, maar stuur een bedankt bericht voor het gesprekbericht via de mail, whatsapp of LinkedIn.
Mocht je een video sollicitatiegesprek willen oefenen, neem dan gerust contact met mij op via: gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl