voorbereiding voor een sollicitatiegesprek

Voorbereiding op een sollicitatiegesprek - 7 praktische tips

Solliciteren is altijd een spannend proces. Jij wil natuurlijk dé baan en met jou nog veel anderen. Hoe anderen presteren heb jij geen invloed op, maar wel op hoe jij zelf overkomt. Zorg dat je zelfverzekerd overkomt als je tegenover je gesprekspartner zit. Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek, is het halve werk is. Het volgende motto geldt namelijk: 

‘By failing to prepare, you are preparing to fail.’ 

Ofwel, als je je niet goed voorbereidt dan is de slagingskans nihil. Hier lees je hoe je je uitstekend voorbereidt, zodat je je sollicitatiegesprek zonder zenuwen doorstaat. 

Met deze 7 tips zit jij zelfverzekerd in een sollicitatiegesprek 

Wil jij de slagingskansen vergroten tijdens het solliciteren? Met onderstaande tips heb je vast weer snel een baan: 

#1 Verdiep je in het bedrijf en de functie

Dit heb je vast al gedaan tijdens het schrijven van de sollicitatiebrief, maar het kan zeker geen kwaad om nog een keertje te kijken naar wat het bedrijf allemaal doet. Neem alle kanalen onder de loep, zoals de social media, website en nieuwsbrief. Lees de functie nog eens goed door en bedenk waarom jij de juiste match bent voor zowel het bedrijf als de baan. Schrijf voor jezelf op in welke taken je goed bent en in hoeverre je de gevraagde competenties beheerst. Hier krijg je zeker vragen over. 

#2 Neem jezelf onder de loep

Wat kom jij brengen als persoon en professional? Schrijf dit voor jezelf uit en maak bijvoorbeeld een mindmap. Neem hierin de volgende punten mee:

 • Welke opleidingen heb je genoten?
 • Waar ben je goed in en wat zijn je verbeterpunten?
 • Wat zijn je goede en nadelige eigenschappen?
 • Welke competenties beheers je?
 • Wat doe je graag en wat vind je minder leuk om te doen?
 • Welke behaalde prestaties ben je trots op en wat doe je nooit meer?

Als je jezelf goed kent, kun je dit duidelijk overbrengen tijdens een gesprek. Dat maakt je zelfverzekerd en authentiek. Dit vergroot weer je slagingskansen tijdens het solliciteren. 

#3 Zorg voor een duidelijke pitch

Hoe zet je jezelf goed neer in een kort en duidelijk verhaal? Dat doe je met een pitch, ofwel een eenduidige boodschap die je in 30 tot 60 seconden overbrengt aan iemand anders. Door een sterke en congruente pitch, kom je krachtig over op jouw gesprekspartner. Je laat zien dat je jezelf goed kent en dat je goede voorbereidingen voor het gesprek hebt getroffen. 

#4 Kies je kleding zorgvuldig uit 

Wat de juiste kleding is, hangt natuurlijk af van het bedrijf en de functie. Wil jij bij een grote corporate op de Zuidas werken? Daar lopen alle werknemers in pak. Trek deze dus uit de kast als je daar op gesprek mag komen. Heb jij een functie bij een hip marketingbureau op het oog? Dan volstaat een nette jeans met een leuk overhemd ook tijdens het gesprek. Kijk rond op de website en zoek de profielen van de mensen die daar werken. Welke kleding zie je steeds terugkomen op de foto’s? Pas je daar dan zeker op aan als je op gesprek gaat. 

#5 Bereid je voor op de vragen die komen

Bereid je voor op de lastige vragen. Recruiters laten je niet zomaar door, maar leggen je het vuur aan de schenen. Denk hierbij aan: 

 • Wat kun je over jezelf vertellen?
 • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
 • Waarom zit er een gat in je cv?
 • Waarom heb je maar kort gewerkt bij je vorige werkgever?
 • Hoe komt het dat je dat diploma niet hebt gehaald?

Alles gebeurt met een reden. Wees eerlijk over de momenten waarop het iets minder ging. Door tegelijkertijd kracht en kwetsbaarheid te tonen, vergroot je je gunfactor tijdens een sollicitatiegesprek. 

#6 Bedenk ook zelf vragen voor je gesprekspartner

De recruiter vraagt aan het einde van het gesprek zeer waarschijnlijk of je zelf nog vragen hebt. Tijdens een goede voorbereiding krijg je niet alle antwoorden die je zoekt. Formuleer daarom een aantal vragen om je interesse aan te tonen. Dit zijn vragen die je kunt stellen: 

 • Wat zijn de vervolgstappen na dit gesprek?
 • Hoe ziet het team eruit?
 • Hoe zien de eerste paar weken of maanden eruit?
 • Wat is het leukste binnen dit bedrijf?
 • Waar liggen de prioriteiten binnen deze functie?

#7 Bepaal je salarisindicatie 

Wij adviseren om dit niet gelijk op tafel te gooien, maar wel om je erop voor te bereiden wat je salarisindicatie is. Kijk op Glassdoor of Intermediair en vergelijk jouw ervaring en werkzaamheden met de cases die je tegenkomt. Bedenk hoeveel je extra wil verdienen, bovenop het salaris wat je nu verdient. 

Doe dit niet tijdens een sollicitatie 

Om niet gelijk 1-0 achter te staan tijdens het solliciteren, is het beter om onderstaande situaties te vermijden:

 • te laat komen voor het gesprek;
 • slap de handen schudden;
 • onvoldoende onderbouwing van de vaardigheden;
 • irrelevante antwoorden op de lastige vragen;
 • onderuit hangen in de stoel;
 • geen goede reden of motivatie hebben om daar te werken. 

Zorg dus voor een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding op een sollicitatiegesprek met De Gunfactorverhoger 

Wil jij solliciteren zonder angstzweet op je voorhoofd? De online cursus ‘Sollicitatievaardigheden’ bereidt je hierop voor. Wij geven je hierin praktische handvatten en 95 sollicitatievragen als voorbeeld. Bestel de cursus of boek een afspraak met Gertien. Bellen mag natuurlijk ook gewoon 0629395541.

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link

Reactie plaatsen