arrow_drop_up arrow_drop_down
Werken aan vertrouwen en je betrouwbaarheid
11 juni 2020 
in Blog

Werken aan vertrouwen en je betrouwbaarheid

Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt en in bepaalde sectoren weinig vraag. Je zult je daarom als sollicitant moeten onderscheiden op het persoonlijke vlak. Werk daarom aan de persoonlijke connectie, aan je vertouwen en betrouwbaarheid.

Persoonlijke connectie

Een echter persoonlijke connectie maken met contactpersonen van organisaties waar jij graag wilt werken is een eerste stap. Bouw aan de relatie, wees oprecht geinteresseerd, attent en goed voorbereid. Wanneer je eenmaal het contact het gelegd, onderhoud deze dan ook en creëer een onderlinge klik. Gemeenschappelijke interesses, gespreksonderwerpen en een luchtig contact bevorderen dit. Hierdoor blijft je naam hangen en is de interesse in jou als persoon en wat je te bieden hebt sneller gewekt. Door dit consequent te doen onderscheid je je zeker van andere sollicitanten.

Vertrouwen bouwen

Vertrouwen is een tweede belangrijke factor. Vertrouwen creëer je natuurlijk door eerlijk en oprecht te zijn en je afspraken na te komen. Echter daarnaast is de eerste indruk die achterlaat van evengroot zo niet groter belang. Is die indruk goed dan ontstaat het halo-effect. Dan denkt men dat je meer in je mars hebt en schatten mensen jou als persoon en je persoonlijke kwaliteiten, kennis en kunde hoger in. Andersom geldt ook. Een slechte indruk leidt er vaak toe dat je lager wordt ingeschat evenals je betrouwbaarheid. Dit komt je gunfactor natuurlijk niet ten goede.

Zorg daarom voor een uitstekende eerste indruk zowel in face-to-face contacten, aan de telefoon, via de mail, via overige social media en vergeet je ingesproken voicemail boodschap ook niet.

Betrouwbaarheid vergroten

Je betrouwbaarheid vergroot je door uitgeschreven referenties en aanbevelingen te vragen voor op je LinkedIn profiel. Minimaal 5 referentie op je profiel vergroot je betrouwbaarheid blijkt uit onderzoek. Wanneer deze personen je stuk voor stuk aanprijzen om je persoonlijkheid, je handelen in specifieke situaties en de resultaten die je hebt behaald, krijgen bezoekers van je profiel een compleet beeld van jou als persoon in diverse situaties. Doordat anderen jou aanprijzen wordt je betrouwbaarheid vergroot. Kopieer en plak zelf 1 relevante referentie onder je relevante werkervaring in je cv. Dan kun je je goede referenties ook nog in je voordeel laten werken tijdens sollicitatieprocedures. Men gaat immers altijd referenties opvragen. Jij bespaart ze deze moeite omdat je al een uitgeschreven referentie met naam en toenaam benoemd in je cv.

Wil je meer weten over dit onderwerp, maak dan vrijblijvend een afspraak voor een goed gesprek met mij, Gertien.

Gertien Beijering
Gertien Beijering

Als ervaren loopbaancoach en arbeidsmarktdeskundige kan ik je goed op weg helpen in jouw zoektocht naar die nieuwe baan. Ik weet veel van arbeidsmarktbenadering, LinkedIn en kan je alle do’s and don’ts vertellen van het hedendaagse solliciteren. Videosolliciteren is natuurlijk een fenomeen wat al langer bestaat maar momenteel natuurlijk volop wordt gedaan. Ben jij hier al klaar voor?

Over de schrijver
Mijn naam is Gertien Beijering, eigenaar en oprichter van de GunfactorVerhoger. Mijn hart gaat sneller kloppen wanneer wij mensen kunnen helpen in hun groei, ontwikkeling en inzetbaarheid. Ik geef mensen graag werkplezier want dat ervaar ik zelf ook en dat GUN ik iedereen! Mijn specialisme is de inzet van de gunfactor. Ik vond het in 2009 heel interessant om te onderzoeken hoe bedrijven en medewerkers in tijden van de recessie succesvol bleven. Het ontwikkelde Gunningswiel vat mijn onderzoek samen en wordt beschreven in een drietal door mij geschreven boeken. Deze kennis zetten we in de tegenwoordige tijd nog steeds in en komen in al onze unieke (online) coachingsprogramma's aan bod. Ter inspiratie geef ik regelmatig webinars. Kijk voor meer informatie op https://degunfactorverhoger.nl/webinars/
Reactie plaatsen