Solliciteren doe je weloverwogen

Solliciteren doe je weloverwogen - tips voor direct resultaat

Wil jij graag gericht solliciteren met resultaat? Bij De Gunfactorverhoger begrijpen wij dat als geen ander. Solliciteren met resultaat en je uiteindelijk op je plek voelen bij een organisatie, maakt je ook een gelukkiger mens buiten het werk. Hoe schiet je raak als het om solliciteren gaat, in plaats van met losse flodders? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

De negatieve spiraal van slecht solliciteren

Er zijn genoeg mensen die solliciteren om gewoon een baan te hebben. Met een baan hoor je erbij, kun je je rekeningen betalen en meepraten op familiefeestjes en verjaardagen. Helaas ligt het niet zo simpel. Besef goed dat je 40 uur in de week bezig bent met een fulltime baan. Als je niet gelukkig bent of daar niet top presteert, de kans groot is dat de werkgever je contract niet verlengt. Er zijn maar weinig mensen die het lang volhouden om een toneelstukje op te voeren.

Hetzelfde geldt voor solliciteren. Klakkeloos brieven en cv’s versturen naar willekeurige functies levert je ook geen succes op. Hr-adviseurs en recruiters lezen namelijk goed tussen de regels door. Zij zijn op zoek naar de meest geschikte kandidaat. Dat is natuurlijk iemand die gemotiveerd is, past binnen de organisatie en de functie die ze bieden. Als je dus continu solliciteert op functies die niet bij je passen, dan gaan al die afwijzingen je een keer opbreken. Daarom adviseren wij je om gerichter te solliciteren, zodat je je kansen op een baan (of in ieder geval een gesprek) vergroot.

Voorbereiding op het solliciteren ─ doe zelfonderzoek

Om erachter te komen welke baan echt voor jou is, dien je eerst zelfonderzoek te doen. Enige reflectie brengt je dichter bij jezelf en zo vind je uiteindelijk wat je zoekt. Onze cursisten gaan met zichzelf aan de slag met het beantwoorden van de volgende vragen:

  1. Wat vind je dan ‘leuk’ en waarom?
  2. Waar ben jij dan goed in? En waaruit blijkt dat?
  3. Wat is jouw motivatie voor een bepaald vakgebied?
  4. Wat zijn je drijfveren?
  5. Wat zijn jouw specifieke vaardigheden?
  6. Welke activiteiten en werkzaamheden vind jij leuk om te doen en hoe zie je dat zelf voor je?
  7. Wat zijn jouw werkwaarden? Wat vind jij belangrijk om terug te vinden in je werk? Waar haal jij voldoening uit?
  8. Heb jij misschien ook voorwaarden waaraan je werk minimaal moet voldoen? Dit kan van alles zijn. Denk hierbij aan een fijne manier voor jou, om te communiceren met je collega’s en leidinggevenden. Ook belangrijk zijn eventueel de mogelijkheden die een organisatie jou biedt om door te groeien. Hetzelfde geldt voor de manier van werken binnen een bedrijf.

Schrijf dit allemaal voor jezelf op en formuleer een duidelijke sollicitatieboodschap, om over te brengen in gesprekken.

Waarom is zelfonderzoek belangrijk in voorbereiding op solliciteren?

Met bovenstaande vragen breng je een aantal belangrijke zaken in kaart, namelijk:

  • wie je bent;
  • waar je voor staat;
  • wat je belangrijk vindt;
  • welke baan en organisatie bij jou passen.

Zodra je dit over jezelf weet, kun je pas echt goed en gericht gaan solliciteren. Dat levert uiteindelijk de beste resultaten op. Je eigen boodschap en kaders bepalen, zorgt ervoor dat je niet lukraak overal solliciteert. Het zorgt er juist voor dat je bewust solliciteert op een functie die voorbijkomt, bij een organisatie waar de kans groot is dat je je er thuis voelt. Door jouw intrinsieke motivatie komt je sollicitatieboodschap beter uit de verf.

Breng jouw enthousiasme over tijdens het solliciteren

Als jouw intrinsieke motivatie oprecht is, voelt de ontvanger van jouw brief dit ook. Bovendien kom je leuker en oprechter over tijdens een sollicitatiegesprek. Dat kan alleen als je precies weet wat je wil, wat bij je past en waarom. Ook anderen kunnen je beter helpen in de zoektocht naar een baan, als jij een heldere pitch hebt.

Voor jezelf voelt dit ook het beste. In het gesprek geef je dan je eigen antwoorden, in plaats van dat je antwoorden geeft om de ander te pleasen. Anders krijg je achteraf weer spijt, omdat je iets hebt toegezegd wat je niet waar kan maken. Of je begint ergens aan wat je eigenlijk helemaal niet blijkt te liggen. Door zo’n mismatch beland je weer in die negatieve spiraal. En dat wil je natuurlijk niet.

Denk dus vooral niet te luchtig over dit onderdeel. Bij De Gunfactorverhoger zien we het in kaart brengen van je kaders, als één van de belangrijkste onderdelen van het solliciteren. Onderschat het beantwoorden van deze acht vragen dus niet en ga hier serieus mee aan de slag.

Wil jij leren hoe je gericht solliciteert?

Wil jij weten hoe je een duidelijke boodschap formuleert, als voorbereiding op het solliciteren? De Gunfactorverhoger helpt je hier graag bij. Plan een gratis gesprek in via de agenda op onze website. Bellen of appen met Gertien Beijering kan ook op 06-29395541. Of mail naar gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl.

Download voor meer interessante tips 1 (of meerdere😉) van onze e-books via deze link.

Reactie plaatsen