arrow_drop_up arrow_drop_down
Vertrouwen opbouwen; 7 adviezen
17 juli 2017 
in Blog

Vertrouwen opbouwen; 7 adviezen

Vertrouwen beïnvloedt onze levens 24/7 en 365 dagen per jaar.

Al onze relaties hebben één ding gemeen; als vertrouwen weg valt, zal dit leiden tot een relatiebreuk of tenminste een enorme deuk in de relatie.

Succes zonder vertrouwen bestaat niet, zegt ook Mahatma Gandi: ‘zodra er achterdocht ontstaat over iemand zijn motieven, raakt alles wat hij/zij zegt of doet besmet’.

Om vertrouwen te wekken moet je bij jezelf beginnen.

Stel jezelf eens de volgende vragen:  • Hoe geloofwaardig ben jij?
  • Vertrouw jij jezelf en ben jij iemand die een ander kan vertrouwen?
  • Doe jij wat je zegt?
  • Ben je consequent?
  • Ben je integer ten opzichte van jouw waarden en opvattingen?
  • Zijn jouw motieven duidelijk en gebaseerd op wederzijds voordeel?

Beantwoord je alle vragen met ‘JA’ dan is de basis gelegd!

7 adviezen waarmee je verder kunt bouwen aan vertrouwen

Zoek gemeenschappelijkheden

Wil je bouwen aan vertrouwen bij de ander dan is het belangrijk te weten waarin jullie gemeenschappelijkheden hebben. Want wie vertrouwt de ander het meest? Juist, zichzelf!

Wanneer de ander zichzelf in jouw herkent of jullie hebben bijvoorbeeld gemeenschappelijke relaties, dezelfde denkwijzes of zienswijze, dezelfde achtergrond, studie, hobby of sport, dan geeft dat een vertrouwd gevoel. Dit zorgt ervoor dat de ander sneller open staat voor jouw inbreng en jou meer op waarde zal schatten.

‘Mensen doen graag zaken met mensen die op hen lijken, dit voelt lekker vertrouwd’

Practice what you preach

Wat je doet, heeft veel meer effect dan wat je zegt. Woorden scheppen hoop en wanneer die woorden worden gevolgd door gedrag dan geeft dat bevestiging. Bevestiging geeft vertrouwen voor de toekomst. Je maakt immers waar wat je zegt.

Laat je capaciteiten zien

Je capaciteiten zijn je talenten, je kwaliteiten, de (meer)waarde die jij kunt bieden, je vaardigheden, je kennis maar ook jouw zienswijze, jouw aanpak en persoonlijkheid. Dit zijn jouw middelen waarmee jij je resultaten behaalt. Laat zien wat je in huis hebt in contact met je relaties. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw capaciteiten online te vinden zijn wanneer relaties jou googlen. Een optimale website en optimale social media profielen zijn daarom cruciaal.

‘Wanneer je meer van jezelf laat zien, is de kans groter dat ze iets van je zien wat hen aanspreekt’

Behaal de resultaten die je beloofd.

Doe er alles voor om de resultaten te behalen die je beloofd. Krijg je hetgeen je geacht wordt te doen niet voor elkaar, doet dat afbreuk aan je geloofwaardigheid. Als je aan de andere kant resultaten behaalt die je hebt toegezegd, bouw je een positieve reputatie op van iemand die presteert en zul je ambassadeurs scheppen. Je laat immers zien dat je waarde toevoegt.

Daarnaast is het aan te bevelen om referenties te vragen na elk succesvol afgerond project of opdracht. Deze geschreven verklaringen over jouw prestaties kun je plaatsen op je website, op jouw social media profielen en in offertes (klanten zeggen over mij…..) . Alleen het leveren van resultaten is immers niet genoeg, je moet er ook over communiceren en zichtbaar maken op plekken waar relaties informatie over jou zullen zoeken.

Het is altijd goed dat anderen over jou zeggen hoe goed je bent en dat je levert wat je zegt. Het vergroot jouw betrouwbaarheid significant.

Lees ook: De kracht van een aanbeveling

Vertrouwen uitdragen, wekt vertrouwen

Vertrouwen uitdragen, creëert wederkerigheid. Wanneer jij jouw relaties vertrouwt, vertrouwen ze jou doorgaans ook. Spreek het uit en laat het zien zodat je relaties het ook daadwerkelijk merken. Kortom maak het zichtbaar!

‘Als het aanbod hetzelfde is, kiezen we voor de persoon die we het meeste vertrouwen’

Creëer transparantie

Transparantie en openheid wekt vertrouwen zelfs al in situaties waarin je elkaar nog maar net kent. Mensen vertrouwen dan op hun eerste indruk. Wees daarom vindbaar en zichtbaar op plekken waar ze jou verwachten. Communiceer daarnaast duidelijk, open en oprecht over wie jij bent en waarin jij gelooft. Ook inzicht in jouw drijfveren (waarom jij doet wat je doet) is van belang. Men zal jouw authenticiteit hieraan afmeten; laat jij zien dat je doet wat je zegt? Alle contactmomenten in een prille relatie zullen geverifieerd worden aan de eerste indruk. Naarmate jullie elkaar beter kennen, zal de vertrouwensbasis ook (onbewust) op andere niveaus worden gecheckt.

Verantwoordelijkheid nemen

Tot slot is het nemen van verantwoordelijkheid een belangrijke factor in het creëren van geloofwaardigheid en dus vertrouwen. Ook als resultaten niet goed zijn. Door je verantwoordelijkheid te nemen en fouten te herstellen met service, creëer je veel vertrouwen en trouwe relaties.

Meer weten? Bel (06-29395541) of mail (gertien.beijering@degunfactorverhoger.nl) me gerust.

Ter inspiratie heb ik o.a. de boeken The Speed of Trust van Stephan M.R. Covey en Opdrachten binnenhalen met de Gunfactor gebruikt.

Over de schrijver
Mijn naam is Gertien Beijering, eigenaar en oprichter van de GunfactorVerhoger. Mijn hart gaat sneller kloppen wanneer wij mensen kunnen helpen in hun groei, ontwikkeling en inzetbaarheid. Ik geef mensen graag werkplezier want dat ervaar ik zelf ook en dat GUN ik iedereen! Mijn specialisme is de inzet van de gunfactor. Ik vond het in 2009 heel interessant om te onderzoeken hoe bedrijven en medewerkers in tijden van de recessie succesvol bleven. Het ontwikkelde Gunningswiel vat mijn onderzoek samen en wordt beschreven in een drietal door mij geschreven boeken. Deze kennis zetten we in de tegenwoordige tijd nog steeds in en komen in al onze unieke (online) coachingsprogramma's aan bod. Ter inspiratie geef ik regelmatig webinars. Kijk voor meer informatie op https://degunfactorverhoger.nl/webinars/
Reactie plaatsen