Wat is mijn talent
Een talent is jouw vermogen iets heel goed te kunnen zonder dat het jou veel moeite kost en je het met veel plezier doet. Jouw talent zegt iets over jouw potentieel. Talent komt tot bloei in een voldoende stimulerende werkomgeving. Dit leidt dan tot zeer goede prestaties en resultaten. Een talent levert energie op en het kost je geen energie. Het zit in onze natuur om de goed ontwikkelde talenten naar buiten te brengen, want wij mensen worden graag gezien en gehoord. Maar hoe weet je nu wat jouw talenten zijn en hoe manifesteer je die in een passende baan? In dit artikel vertellen we je meer over:
Het verschil tussen talent en competentie
Een talent wordt vaak gezien als een aangeboren begaafdheid of aanleg. Een competentie is meer het vermogen om iets te kunnen of uit te voeren. Hiervoor kun je kennis opdoen en vaardigheden aanleren. Hoe vaker je oefent, hoe beter je de competentie leert. Een talent heb je dus vaak al in je en een competentie leer je aan.
Hoe kom ik erachter wat mijn talenten zijn?
Het (h)erkennen van onze eigen talenten is best moeilijk, want we bagatelliseren ze vaak. We vinden onze eigen talenten vaak heel vanzelfsprekend. ‘Het is toch heel normaal dat ik dit kan?’. Ja, voor jou wel. Het is je talent. Een ander kan het niet en had graag over jouw talent beschikt. Je kunt op diverse manier jouw talenten ontdekken. Hieronder lees je 3 manieren.
- Zelfonderzoek
- Een talenten assessment
- Door anderen te vragen middels talenten feedback.
Vind jouw talent met deze 10 vragen
Zelfkennis is een sleutel voor het vinden van je talenten. Neem jezelf eens goed onder de loep. Beantwoord de volgende 10 vragen eens voor jezelf. Doe dit zo uitgebreid mogelijk en wees niet bescheiden.
- Waar word je enthousiast van? Welke onderwerpen interesseren jou en heb je veel kennis over? Over welke onderwerpen leer je heel makkelijk?
- Wat geeft je energie en voldoening?
- Waar ben je van nature goed in? Wat pak jij altijd heel makkelijk op?
- Wat kun jij beter dan anderen? Waar krijg jij altijd complimenten over?
- Waarover vragen anderen jou om raad?
- Wanneer vind jij anderen niet slim of begrijp je niet dat anderen dat inzicht niet hebben?
- Wanneer en in welke situaties presteer jij doorgaans boven verwachting?
- Wat levert jou doorgaans betere resultaten op dan anderen?
- Waarin onderscheidt jouw aanpak zich vergeleken met de aanpak van anderen?
- Wat is vaak jouw inbreng in een groep?
Kijk naar de rode draad in de antwoorden die je hebt gegeven. Schrijf dit voor jezelf eens verder uit. Welke kwaliteiten komen steeds naar voren? Zit er wellicht een overeenkomst in situaties waarin je bovenmatig presteert? Welk inzicht heb jij meer of sneller dan een ander?
Talenten assessment
Een talenten assessment is een onderzoek waarmee jouw talenten in een handomdraai zichtbaar worden gemaakt. Het talenten assessment bestaat uit een vragenlijst die jij invult. Vervolgens ontstaat er een uitgebreide rapportage waarmee je inzicht krijgt in jouw talenten.
Het talentenassessment waar wij altijd gebruik van maken onderzoekt 78 talenten, verdeeld over de talentcategorieën:
- ontwikkelen van visie
- leidinggeven aan talent
- samenwerken met anderen
- plannen en organiseren
- communicatie met anderen
- resultaten realiseren
- problemen en situaties oplossen
- eigen talenten ontwikkelen.
Daarnaast maakt het inzichtelijk hoe je je talenten inzet in combinatie met de praktische uitvoering van je werk, in contact met anderen én hoe je je binnen een vastomlijnde structuur zoals een organisatie functioneert. Ook krijg je inzicht in je eigen rolbewustzijn, jouw zelfwaardering en vertrouwen in de manier waarop jij sturing geeft aan je eigen plannen.
Een talenten assessment gaat gepaard met een coachgesprek. De hiervoor speciaal gecertificeerde loopbaancoach geeft je veel inzichten en stof tot nadenken over jouw talent ontwikkeling en hoe je jouw talenten kunt inzetten in je dagelijkse werk.
Aan een talenten assessment zit een investering verbonden.
Talenten feedback
Een derde hulpmiddel is het inzetten van talenten feedback. Je vraagt dan aan anderen om jouw talenten te beschrijven. Zij beantwoorden dan voor jou een aantal vragen. Deze antwoorden helpen jou om jouw talenten te ontdekken. Wanneer je uitlegt dat je bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling en iemand zijn hulp nodig hebt, reageren mensen doorgaans heel positief en willen ze je zeker verder helpen. Helemaal wanneer je aangeeft dat hun mening voor jou belangrijk is. De ingevulde talenten feedback formulieren zijn cadeautjes om te krijgen.
‘Ik kreeg tranen in mijn ogen na het lezen van de ingevulde formulieren. Het is heel waardevol om te lezen hoe anderen jou zien. Dingen die voor mij heel normaal zijn, zijn voor anderen waardevol.’ – Sanne, 34 jaar
Download hier een talenten feedback formulier en vraag mensen in je omgeving deze voor jou in te vullen.
Blinde vlekken
Talenten feedback helpt ook om je eigen blinde vlekken zichtbaar te maken. Blinde vlekken zijn talenten die we niet van onszelf zien omdat we ze zo normaal vinden, maar die door een ander juist wel (h)erkend en gewaardeerd worden.
Ken je talenten
Wanneer je weet wat je talenten zijn, kun je je bezig houden met jouw persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je je bewust richt op de inzet van je eigen talenten, zal je werk een stuk leuker zijn. Je bent dan namelijk niet alleen bezig met de dingen waar je echt goed in bent, ook je resultaten zullen steeds beter worden.
Hoe ontwikkel ik mijn talenten?
Allereerst is het belangrijk dat je bij de ontwikkeling van je talenten vertrouwt op je eigen kunnen. Want voor ontwikkeling is zelfvertrouwen nodig. Het is de belangrijkste voorwaarde om jouw talenten optimaal te ontwikkelen en jouw doelen te behalen.
Fouten mag je maken, daar leer je immers van. Wanneer je je ontwikkelt, verlaat je je comfortzone. Je gaat je talenten stretchen en oprekken zodat er ruimte komt voor groei en ontwikkeling. Vallen en opstaan hoort daarbij.
Bepaal een doel
Met welk doel in het achterhoofd wil jij jouw talenten ontwikkelen? Wat drijft jou? Wat vind jij belangrijk? Welke functie wil je over een jaar graag uitoefenen en welke talenten heb je daarvoor nodig? Kortom: bepaal jouw stip op de horizon.
Bepaal je doel en kijk welke talenten je nodig hebt om jouw doel te bereiken. Welke talenten heb je en zijn in voldoende mate aanwezig? Welke talenten bezit je in de basis en kunnen nog doorontwikkeld worden? Welke competenties ondersteunen je talent en bezit je deze competenties al, of moet je deze nog ontwikkelen? Onderzoek of hier kennis voor nodig is en eventuele vaardigheden die je aan moet leren.
Kennis kun je tot je nemen door een opleiding of cursus te volgen. Vaardigheden kun je aanleren op diverse manieren. Je kunt al heel veel leren door te kijken naar anderen die deze vaardigheden al bezitten. Hoe pakken zij het aan, wat maakt hen succesvol en waar gaan zij de mist in? En hoe kan jij dit anders aanpakken? Durf ook te vragen te stellen aan deze mensen. Vraag om uitleg, vraag om mee te mogen kijken bij gesprekken of wanneer zij bepaalde werkzaamheden verrichten. Samen kom je verder dan alleen.
Wellicht kun je gebruik maken van intervisie of supervisie-mogelijkheden op je werk.
Daarnaast kun je ook onderzoeken welke activiteiten je nieuw kunt initiëren op je werk zodat je je talenten kunt ontwikkelen. Ga hierover in overleg met bijvoorbeeld je leidinggevende. Wellicht is zelfs het ruilen van taken met een collega een mogelijkheid. Talenten kun je alleen ontwikkelen wanneer deze zich in de juiste context bevinden waarin je ze wilt ontwikkelen. Die context moet je zelf beïnvloeden en creëren.
Coaching door een (externe) professionele loopbaancoach kan jou ook verder helpen. Zij bezitten niet alleen het talent, de kennis en de vaardigheden om jou te helpen in jouw ontwikkeling, ze zijn ook een stok achter de deur om jou te helpen met het bereiken van jouw doel. Wil je eens met ons in gesprek om te onderzoeken of 1 van onze loopbaancoaches iets voor jou kunnen betekenen? Plan vrijblijvend een kennismakingsafspraak in.
Investeer tijd in talentontwikkeling
Je bent zelf verantwoordelijk voor de ontwikkeling van je talenten. Om iets te ontwikkelen zal je moeten oefenen, leren, trainen, nadenken en telkens weer opnieuw moeten oefenen, leren en trainen. Alles kost tijd, plan daarom ook tijd in je agenda om bewust bezig te zijn met jouw persoonlijke talentontwikkeling. Niets ontstaat uit zichzelf. Hoe meer jij je richt op je doel en het behalen daarvan, hoe meer betrokken jij bent. Daag jezelf uit, zet net dat stapje extra en zoek de pijn van het stretchen op. Dan zul jij je talenten ontwikkelen. Je bent er zelf verantwoordelijk voor.
Welke baan past bij mijn talenten?
Talenten komen pas tot hun recht wanneer jij op de juiste werkplek zit. Een werkplek waar je talenten voldoende benut worden, je uitgedaagd wordt, je doet waar je goed in bent en natuurlijk waarin je veel plezier beleeft. Zit jij momenteel op een dergelijke plek?
Het is goed om regelmatig je huidige functie of rol te onderzoeken. Voldoet het nog aan al je wensen? Word je nog uitgedaagd? Kom je volledig tot je recht of doe je vooral werkzaamheden die jouw talenten niet aanspreken?
Zorg dan dat je onderzoekt welke baan het beste past bij jouw talenten. Doen waar je goed in bent zorgt voor veel plezier in je werk en een boost aan energie. Veranderen begint bij jezelf! Wil je onderzoeken welke baan bij jouw talenten en interesses past? Dan is de Loopbaan Pitstop echt iets voor jou.
Maak je talenten zichtbaar
Talenten kennen is 1, talenten ontwikkelen is 2 en talenten bewust zichtbaar maken is 3. Die stap is vaak wel spannend. Bepaal welke talenten je bewust zichtbaar wilt maken aan de mensen in jouw omgeving. Bepaal ook in welke situaties je dit wilt doen en hoe je dit wilt aanpakken. Wat heb je hiervoor nodig wat kun je zelf beïnvloeden? Maak een plan!
Misschien heb je lef en zelfvertrouwen nodig. Prima, welke situatie kun je creëren waardoor het voor jou veilig genoeg voelt om met lef en zelfvertrouwen jouw talent(en) te laten zien? Misschien heb je het liefst een voorzetje van iemand zodat jij het verhaal over kunt nemen en over jouw bijdrage (lees: inzet van jouw talent) kunt vertellen tijdens een werkoverleg. Neem dan een collega in vertrouwen en vraag aan degene of die een voorzetje wil geven. Schrijf alles voor jezelf uit om dit voor jezelf inzichtelijk te maken.
Wanneer je jouw talenten zichtbaar maakt bij de mensen die voor jou belangrijk zijn, zul je eerder jouw (professionele) doelen behalen. Zorg ervoor dat de mensen die mede beslissen over de inzet van personeel binnen jouw organisatie op de hoogte zijn van je talenten, inzet en resultaten. Alleen dan zullen ze aan je denken wanneer zich een situatie voordoet waarin ze jouw hulp kunnen gebruiken. Het zit hem hierbij in de kracht van de herhaling. Dus wees trots op je talenten en vertel over jouw bijdragen aan het behaalde resultaat, vertel over jouw aanpak. Dit hoeft niet overdreven en je hoeft jezelf niet op de borst te kloppen. Maar vertel wél over dat wat jij doet of hebt gedaan. Want wanneer jij het niet doet, hoe moeten ze dan weten wat voor talent ze al aan boord hebben?
Talent en coaching
Het vinden of ontwikkelen van een talent is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het vervelende is wel: als iemand zich niet volledig kan ontwikkelen, hij of zij uiteindelijk het gevoel krijgt tekort te schieten. Coaching is een goed hulpmiddel om de talenten of competenties te ontwikkelen.
Denk hierbij aan coaching on the job. Dit is goed in te zetten voor bepaalde situaties. Als er specifieke dingen zijn waar jij tegenaan loopt, dan kijken we ook naar het moment tijdens het werk waarop die situatie zich voordoet. Verder is er een coaching die zich richt op het vinden van de juiste studie. Wil je een switch maken, maar wil je wel zeker weten dat je de juiste opleiding kiest? Een coach van De Gunfactorverhoger ondersteunt je hierbij. Verder is er coaching voor het ontwikkelen van competenties of talenten. Voor alle programma’s is er de keuze uit een online programma of 1:1 coaching. Voor online geldt dat er geen verschil is in kwaliteit vergeleken met 1:1 coaching, alleen de manier is anders. Door De Gunfactorverhoger komen talent en coaching samen op de juiste manier.
Heb je vragen of wil vrijblijvend kennismaken, neem gerust contact met ons op. We nemen dan spoedig contact met je op. Klik hier