Het is een nadeel om een interne sollicitant te zijn

'Ik heb dit zo ontzettend onderschat!'


Dat was Philip zijn grote uitspraak toen ik ik hem eind vorige week aan de telefoon kreeg.


'Ze kennen me allemaal (hij had het over de mensen met wij hij een intern sollicitatiegesprek had gehad) en toch werd ik helemaal door midden gezaagd tijdens dit gesprek. Niet dat ik dacht dat het appeltje eitje zou zijn maar dit... ongelofelijk!' brieste hij.


Stiekem was het maar goed dat hij mij niet kon zien aan de telefoon. Ik moest wel een beetje glimlachen namelijk. Dit gebeurt vaker dan je denkt! 


Veel mensen onderschatten het interne sollicitatie proces. Ze weten dat interne kandidaten voorrang krijgen op externe kandidaten en denken dan dat een kort informeel gesprekje voldoende is om aangenomen te worden.


Maar ze vergeten 1 ding.

Het is een nadeel om een interne sollicitant te zijn.

Er zijn momenteel niet veel externe kandidaten dus hun concurrenten zijn vaak alleen maar interne collega's.


Daarnaast is het voor de sollicitant eigenlijk een nadeel om een interne sollicitant te zijn, tenminste wanneer je mensen uit de selectiecommissie kent.

Wanneer je een externe bent kun je nog een eerste goede indruk achterlaten.

Maar wanneer je er al werkt, kennen ze je al en dat is vaak niet voordelig.


Wat?? zie ik je denken.

Kortsluiting in het hoofd

Wanneer mensen al een beeld van je hebben gekregen in een bepaalde functie en ze moeten zich een beeld creëren van jou in een andere functie dan ontstaat er onbewust een soort van kortsluiting in het hoofd.

Als mens willen we namelijk een oud vertrouwd beeld in stand houden. Dat is herkenbaar. En ja dit is mens eigen dus ook bij professionals gebeurt dit onbewust in het hoofd, alleen zij weten er iets sneller een draai aan te geven. 


Deze kortsluiting moet (als voorbeeld) door jou als sollicitant verholpen worden door heel goed te onderbouwen waarom jij geinteresseerd ben in juist deze nieuwe functie. Waarom jij jezelf geschikt acht en jij OOK kan bieden wat in deze nieuwe functie van je wordt verwacht ook al hebben ze je dit wellicht nog nooit zien doen.

Goed verborgen competenties

Verder moet je goed kunnen verwoorden wat voor meerwaarde je nog meer hebt. (dit is soms het moment dat een sollicitant ineens dingen gaat zeggen die hij al die jaren goed voor zijn collega's verborgen heeft weten te houden 😂). Je snapt ik steek er nu even de draak mee, maar dit is wel wat er onbewust gebeurd.

Ben je extern dan kun je gewoon met een schoon blaadje beginnen.


Daarom is het nog belangrijker dat je je als interne kandidaat heel goed voorbereidt op de eigen onderbouwing met betrekking tot geschiktheid, motivatie en meerwaarde.

Gedachtengoed en drijfveren

Daarnaast is het goed om de selectie commissie mee te nemen in je gedachtengoed en de drijfveren die meespelen in je redenen om te solliciteren én die een succes kunnen maken van de uitvoering van deze functie.

Dit zijn namelijk zaken die nog niet iedereen kent. Want in de oude rol liet je immers de beste kant van jezelf zien in DIE functie, nu moeten ze dit herontdekken voor deze nieuwe rol.


Nu het behouden en laten doorstromen van bestaand personeel steeds belangrijker wordt omdat er weinig aanwas van buiten is, zul je al interne sollicitant daarom een goede indruk moeten achterlaten.


Bijna niks is demotiverender dan door je eigen werkgever te worden afgewezen voor een interne vacature waarvoor je zelf dacht geschikt te zijn. Want dan krijg je als sollicitant dat negatieve stemmetje in je hoofd dat zegt 'ze zien mijn talent niet, ze waarderen me niet en misschien wordt het tijd om ergens anders te gaan kijken.'

Want een afwijzing doet immers pijn!


Kun jij je motivatie nog niet goed verwoorden, vind je het lastig om je talenten en competenties onder woorden te brengen?

Ben je van plan om intern te gaan solliciteren en kun je wel wat hulp gebruiken? Ik kan je sowieso al 3 tips geven waarmee je je interne sollicitatiekansen direct al kunt verbeteren. Plan een gratis afspraak met me in.

https://degunfactorverhoger.nl/afspraak/