Wat kun je doen wanneer je werkervaring en opleiding niet aansluit bij wat je zoekt?

Regelmatig krijg ik de vraag wat je kunt doen wanneer je werkervaring en je opleiding niet aansluit bij de richting waarin je een nieuwe baan zoekt.

Graag wil ik je hiervoor 2 praktische adviezen geven.

Wervingscriteria

Allereerst is het belangrijk dat je er achter komt wat de wervingscriteria zijn wanneer organisaties dergelijke vacatures open zetten. Dit kan natuurlijk per organisatie verschillen dus onderzoek met name deze wervingscriteria bij de bedrijven waar jij graag zou willen werken.

Let er op dat niet altijd alle criteria in functieomschrijvingen benoemd staan. Het is daarom slim om navraag te doen bij beslissers- en beinvloeders binnen deze organisaties. Dit zijn dan natuurlijk de mensen die zich bezig houden met de werving en selectie procedures.

Dit kun je bijvoorbeeld doen middels een netwerkgesprek of wanneer je een leuke berichten wisseling met iemand hebt gehad via LinkedIn.

Bepaal ook voor jezelf of je de gevraagde opleiding eventueel ook bereid bent te gaan volgen. Wanneer je bereid bent een opleiding op te pakken dan kun je dit natuurlijk meenemen in je motivatie.

Doorslaggevend belang

Tot slot is het van belang dat je er achter komt welke vaardigheden, kwaliteiten, talenten, drijfveren en gedragingen doorslaggevend kunnen zijn naast de opleiding en werkervaring. Wanneer dit alles overeenkomt met wie jij bent en wat jij in je mars hebt, dan kun je hier extra de nadruk op te leggen in je cv en brief of tijdens een netwerkgesprek. Daarnaast is je LinkedIn profiel een belangrijk plek waar je dit kunt laten terug komen.

In je profielschets in je cv en in je samenvatting op LinkedIn leg je de nadruk op je drijfveren, je aanpak en je kwaliteiten. Daarnaast leg je hierin je keuze voor een carriereswitch krachtig uit.

Bij werkervaring omschrijf je dan met name de vaardigheden, talenten en kwaliteiten die je in je tijdens je werk hebt ontwikkeld en ingezet. Benoem ook de manier waarop je ze in de praktijk hebt laten zien. Concrete resultaten zijn ook het vermelden waard. Dit kan je cv en je profiel van extra waarde voorzien.

Ook vraag je aan je warme netwerk of ze referenties voor jou willen schrijven waarin met name de kwaliteiten, vaardigheden, talenten, gedragingen en resultaten naar voren komen die voor je nieuwe loopbaan belangrijk zijn.

Mocht bovenstaande vraag ook op jou van toepassing zijn geweest dan hoop ik je nieuwe inspiratie te hebben gegeven. Veel succes.