3 redenen om informatie over de ander wel te gebruiken in je gesprek

Goede voorbereiding is het halve werk

Dat je je goed moet voorbereiden op een netwerk- sollicitatie gesprek weet iedereen. Inhoudelijk willen we natuurlijk goed voorbereid zijn.

  • We bereiden vragen die we willen stellen goed voor.
  • We bereiden antwoorden voor op lastige vragen die ons gesteld kunnen worden.
  • We lezen achtergrondinformatie die we online over onze gesprekspartner kunnen vinden.

Maar gebruiken we die achtergrondinformatie ook tijdens ons gesprek om bijvoorbeeld het ijs te breken of om elkaar op persoonlijk vlak tijdens een small talk moment beter te leren kennen?

Veel te weinig! Blijkt uit de antwoorden die we regelmatig krijgen wanneer we bovenstaande vraag stellen tijdens onze coach gesprekken.

Er bestaat een soort van schroom om ervoor uit te komen dat je achtergrondinformatie hebt opgezocht via sociale media. Niet nodig!

En wel om 3 redenen:

  • Je hebt de informatie kunnen vinden, dus je gesprekspartner heeft een open profiel. Hiermee geeft hij aan dat wat hij plaatst toegankelijk is.
  • Door je te verdiepen in de ander, geef je aan dat de ander de moeite waard is voor jou. Waarom zou je anders zoveel energie steken in de ander? Dit zal de ander in jou waarderen.
  • Achtergrondinformatie geeft inzicht in de ander zijn interesses, zienswijze, hobby’s, etc. Kijken op welk persoonlijk vlak je gemeenschappelijkheden hebt en deze informatie in het gesprek benutten, vergroot de kans op een persoonlijke klik. Deze klik is noodzakelijk voor het opbouwen van een duurzame relatie. Daarnaast is het algemeen bekend dat wanneer het tussen twee personen klikt, men sneller openstaat voor wat de ander op zakelijk vlak te bieden heeft.

Vind je dit een interessant artikel, deel het gerust in jouw netwerk.